Замість Пушкіна має бути вулиця Сковороди

0

Про це йдеться у зверненні до міської влади Харкова.

Звернення підписали визначні постаті української культури на чолі з колишнім народними депутатом України, головою ГО «Рідна країна» Миколою Томенком під час читань «Сковородинівська Україна», що відбулися в столиці.

Аргументи спільноти насправді дуже прості і водночас абсолютно переконливі — наш співвітчизник, геніальний філософ і письменник Григорій Сковорода тривалий час жив і творив на Харківщині, він викладав у Харківському колегіумі й фактично є «хрещеним батьком» Харківського університету, а фундатор університету — Василь Каразін — був шанувальником та вихованцем великого українця. Перу Григорія Савича також належить латиномовна «Молитва до Бога за Харків».

Натомість Пушкін не лише ніколи не був у Харкові, а й принципово відмовився його відвідати під час подорожі, бо не захотів «посетить Харьковский университет, который не стоит курской ресторации».

Варто зазначити, що цьогоріч тривають заходи, визначені ЮНЕСКО для всього світу, з нагоди 300-річного ювілею геніального філософа та письменника Григорія Сковороди.

На жаль, російські найманці далекі від культури і взагалі від усього людського. Тому в ніч із 6 на 7 травня 2022 року, як писав «Голос України», російською ракетою було завдано нищівного удару по Національному літературно-меморіальному музею Григорія Сковороди на Харківщині, в результаті у рік 300-ліття видатного українця та 50-річчя заснування музею його приміщення майже повністю було знищено.

Микола Томенко показав знімки унікальної місцини в колишньому Золочівському районі, яку свого часу мандрівний філософ обрав для життя. Це місце за часів Сковороди називалось Піп-Іванівка, а тепер це Сковородинівка. Варто зазначити, що Григорій Савич заповів поховати себе на території парку поблизу будинку, в якому він жив останні роки. 1922 року з ініціативи історика, філософа, одного з фундаторів Української академії наук Дмитра Багалія будинок і територія були оголошені заповідником. 1972-го в приміщенні будинку відкрили музей Григорія Сковороди.

Фахівці кажуть, що частково будівлю можна повернути, поряд іще є більш-менш вціліла комора, хоч ракета зачепила її дах. Тож там тимчасово можна було б зробити експозицію. На щастя, експонати музею було вчасно вивезено та сховано.

Виступаючи на зібранні, відомий політик і громадський діяч Олесь Доній провів паралелі між Шевченком і Сковородою, наголосивши, що Шевченко і Сковорода мають багато спільного, але вони різні, додавши, що нині ми дуже потребуємо Шевченка, щоби побороти російських неофашистів і вибороти волю, а після перемоги потребуватимемо Сковороду, щоб осмислити певні світоглядні речі.

Тим часом Микола Томенко ще раз наголосив, що попри війну влада не повинна відкладати вирішення питань культури, бо саме вона є фундаментом національної свідомості. Так, економіка важлива, але відбудова має починатися з культури, каже Микола Томенко. І наше завдання пам’ятати, зберігати і цінувати свої національні культурні, духовні надбання і традиції заради збереження державності.

Під час заходу також були представлені Українські щорічники, включно зі «Сковородинівським щоденником», а також українсько-англійський проспект «Сковородинівські місця України» та видання спогадів і переказів мешканців села Коврай про Григорія Сковороду. Запропонували також варіанти допомоги Музею Григорія Сковороди на Харківщині.

Фото з відкритих джерел

golos.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я