«Географія» авторів п’ятого збірника наукових праць «Галич» охоплює й Польщу, Великобританію та Росію

0

В Івано-Франківському видавництві «Лілея – НВ» побачив світ новий збірник наукових праць «Галич». Це вже п’ятий випуск із цієї серії. За нинішньої доби в Україні, з огляду на підготовку й редагування книжки, проблеми з фінансуванням її друку, це справді довгоочікуване видання. І хоча не все так легко, редакційна колегія збірника доклала всіх зусиль, аби він відповідав академічним вимогам, а проблематика студій з історії міста завжди залишалася актуальною.

Про це пише galychyna.if.ua.

До збірника ввійшли статті як нинішніх дослідників, так і праці, створені раніше. А загалом авторами «Галича» № 5 стали 11 науковців, які проживають не лише в Україні, а й у Польщі, Великій Британії та Російській Федерації.

Авторські матеріали згруповано у таких трьох основних блоках: «Галич. Середньовічні студії», «Нова й новітня історія міста», «Галич на сторінках іноземних досліджень. Передруки».

Перший блок вміщує дослідження, назви яких свідчать самі про себе: «Галицький воєвода Тудор Єльчич» Віталія Нагірного з Польщі, «Акти трьох галицьких князів ХІІІ ст. на стінах церкви Святого Пантелеймона (нове прочитання)» Олексія Гіппіуса й Савви Міхеєва з Росії, «Князь Свидригайло в Галичі і перша письмова згадка про Калуш» Андрія Стасюка з України.

Другий блок згуртовує такі матеріали: «Балабан Гедеон: аспекти біографії» (автор Ярополк Клюба, Україна), «Краківські студенти, пов’язані з Галичем у ХVІІІ сторіччі» (Марчін А. Клеменський, Польща), «Галич у фотографії. Перші відомі світлини міста 1885 року» (Андрій Чемеринський, Україна), «Галицька кенаса (1836 – 1985): історико-архітектурні аспекти» (робота Володимира Козелківського та Андрія Чемеринського).

Третій блок знайомить читача з трьома призабутими дослідженнями: «Початки Галича» (Генрик Пашкевич, Польща – Великобританія), «Княжий Галич, наша слава, Осьмомислова держава» (Микола Голубець), «Княжий Галич» (Мар’ян Гавдяк).

Отож випуск буде цікавим як шанувальникам історії, так і її фаховим дослідникам. Тим паче, що збірник ілюстровано фотокопіями документів і рукописів, картами і давніми світлинами. Словом, «Галич» № 5 як результат нелегкої спільної праці всіх, хто працював над його підготовкою, вже поважно виглядає на книжкових полицях, займає належне місце в книгозбірнях…

2023 р. сповниться 1125-та річниця з часу першої письмової згадки про місто. А це означає, що кошти на принагідний видрук «Галича», як видається, має бути закладено у відповідну обласну комплексну програму, що забезпечить тяглість і неперервність наукових досліджень історії міста.

Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я