11-те Національне читання: у Збаражі звучала поезія Міцкевича

0

Попередніх років поляки міста Збараж на Тернопільщині, щоб узяти участь у Національному читанні, їздили або до обласного центру, або до неблизького Кременця. Цього року вони вперше провели акцію в рідному місті.

Петро Байдецький, голова Польського культурно-освітнього товариства «Збараж», розповів, що раніше члени організації брали участь у Національному читанні в Тернополі на запрошення Тернопільського культурно-освітнього полонійного товариства або долучалися до Товариства відродження польської культури імені Юліуша Словацького в Кременці. У 2022 р. збаразьке товариство вперше провело акцію в рідному місті. Оскільки власного приміщення поляки-збаражани не мають, Національне читання влаштували в місцевій бібліотеці.

«Читання пройшло з ентузіазмом. Члени товариства дуже задоволені. Звісно, поїздка до Тернополя чи Кременця – це дуже добре, адже так формується співпраця між товариствами, але проведення акції в себе на місці має переваги», – вважає Петро Байдецький. Однією з таких переваг є можливість узяти участь в акції разом зі своїми сім’ями.

На знак вдячності польському народові, який надавав і продовжує надавати Україні допомогу в ці нелегкі часи, до Національного читання долучилася комунальна установа «Публічна бібліотека Збаразької міської ради». Загалом до неї входять 26 бібліотек-філій. Майже всі взяли участь у Національному читанні.

«Дуже гарно і душевно пройшов захід у відділі обслуговування в центральній бібліотеці у Збаражі, на якому я була присутня. Захід дуже гарний. Він усім сподобався. Думаю, ми будемо долучатися до цих читань щороку», – поділилася Вікторія Радовська, працівниця бібліотеки.

Працівники книгозбірні та читачі декламували балади й романси Адама Міцкевича в перекладі українською мовою. У кількох філіях провели лекції і влаштували експозиції, які висвітлювали біографію видатного польського поета. Бібліотекарі креативно підійшли до акції: наприклад, у бібліотеці-філії села Опрілівці учасники заходу одягли польські костюми, тож присутні могли побачити польське національні вбрання та пізнати державну символіку.

«Це нагода ознайомитися з іншою культурою. Можливо, варто подібну ініціативу й нам, українцям, запровадити… Ми готувалися до Національного читання. Дали оголошення. Люди прийшли, але хотілося більшого відгуку», – додала Вікторія Радовська.

Анатолій Оліх
Фото зі сторінки Публічної бібліотеки Збаразької міської ради у Facebook

monitorwolynski.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я