12 – 13 травня в Камінній залі Будинку письменників відбулися літературно-мистецькі читання до дня перепоховання Т. Г. Шевченка на «Сонячні Пріорці»

0

12 – 13 травня в Камінній залі Будинку письменників відбулися літературно-мистецькі читання до дня перепоховання Т. Г. Шевченка на «Сонячні Пріорці».

Модератором заходів був відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко.

Вечір розпочав очільник НСПУ Михайло Сидоржевський, який підкреслив важливе значення творчості великого поета у наш непростий і трагічний час, оскільки саме тепер, коли незалежну Україну намагається знову затягнути в своє невільниче ярмо Московія, необхідне якомога щільніше єднання всіх патріотичних сил, щоби подолати ворога.

На вечорі виступив письменник і заступник голови Київської організації Національної спілки письменників України Борис Пономаренко. Він прочитав вірші із власної книжки, присвячені великому Кобзарю, а також зазначив, що майже в кожної української родини вдома зберігається вічний і нетлінний «Кобзар» Тараса Шевченка і що здавна шанують цю книжку в нас, як Біблію, в якій промовляють до нас мудрі слова великого поета, що вічним лицарем стоїть на сторожі нашої держави. Б. Пономаренко прочитав уривок із поеми Т. Шевченка «Княжна» («Зоре моя вечірняя…»).

На вечорі виступила поетеса Валентина Козак. Вона прочитала уривок із поеми Тараса Шевченка «Сон» (» У всякого своя доля…») та власні вірші, присвячені Кобзарю.

Письменниця Тетятна Фольварочна прочитала вірші Тараса Шевченка: «Думка» («Тече вода в синє море…»), «Вітер з гаєм розмовляє…» та уривок із поеми «Чернець».

Письменник Микола Гриценко зробив розлогу доповідь про те, що дуже важливо, щоб сучасний читач зміг нарешті прочитати повний, без цензури, «Кобзар» Тараса Шевченка, який свого часу надрукували в Чехії. Він майстерно прочитав вірші з «Кобзаря» ­–  «На вічну пам’ять Котляревському» і «До Основ’яненка».

На заході лунали й голоси інших письменників і прозвучали уривки із поем Тараса Шевченка «Сова», «Тарасова ніч», «І мертвим, і живим…», «Наймичка».

Насамкінець усі учасники вечора заспівали Гімн України.   

Захід пройшов у дружній атмосфері, із дотриманням усіх карантинних норм, бо кожний його присутній цілковито усвідомлював, як важливо в наш час не забувати пророцтв великого поета, вірші якого надсучасні саме тепер.

Пресслужба НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я