21 лютого відбудеться вшанування пам’яті українських патріотів, розстріляних у Бабиному Яру

0

21 лютого ц.р. виповнюється 80 років із дня розстрілу у Бабиному Яру видатної української поетеси, публіциста, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги та її побратимів, членів ОУН.

Про це повідомляє Пресслужба Держкомтелерадіо.

Вшанування пам’яті українських патріотів, розстріляних у Бабиному Яру, відбудеться 21.02.2022:

о 12.00 біля Пам’ятного Хреста у Бабиному Яру представники духовенства проведуть панахиду за загиблими українцями у Бабиному Яру;

опісля біля пам’ятника Олені Телізі у Бабиному Яру відбудуться заходи із вшанування пам’яті поетеси, публіциста, літературного критика та громадської діячки Олени Теліги та її побратимів, членів ОУН.

У заході візьмуть участь перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, представники органів державної влади, духовенства, громадських організацій, наукових та навчальних закладів. Літературно-музичну частину заходу організовує і проведе громадська спілка «Творче патріотичне об’єднання «Музичний Батальйон».

Поетеса, силу слова якої порівнюють з поезією Лесі Українки, народилась у 1906 році у Підмосков’ї в родині професора, майбутнього міністра УНР Івана Шовгеніва. Тривалий час жила в еміграції у Європі, але свій життєвий вибір зробила на користь України, присвятивши боротьбі за її незалежність свій талант і все своє недовге життя. У жовтні 1941 року в надії на національне визволення й відродження самостійної України Олена Теліга прибуває похідною групою ОУН до окупованого німцями Києва.

* * *
«Не треба слів. Хай буде тільки діло.
Його роби — спокійний і суворий,
Душі не плутай у горіння тіла,
Сховай свій біль. Стримай раптовий порив».

Але для мене — у святім союзі
Душа і тіло, щастя з гострим болем.
Мій біль бринить. Зате, коли сміюся,
І сміх мій рветься джерелом на волю.

Не лічу слів. Даю без міри ніжність.
А може в цьому й є моя сміливість:
Палити серце — в хуртовині сніжній,
Купати душу — у холодній зливі.

Вітрами й сонцем Бог мій шлях намітив,
Та там, де треба, я тверда й сувора:
О краю мій, моїх ясних привітів
Не діставав від мене жодний ворог.

Олена Теліга. «Сучасникам»

У Києві Олена Теліга очолює Спілку українських письменників, редагує літературно-мистецький журнал «Літаври», організовує пункт харчування для киян, які залишилися в окупації і потерпали від голоду. Навіть під загрозою арешту і смерті Олена Теліга не залишає Київ і боротьбу за Україну. 21 лютого 1942 року на тридцять п’ятому році життя Олена Теліга разом із її чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН була розстріляна німцями у Бабиному Яру.

«Олена Теліга — зразок суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху. Це те, що зветься справжнім характером. Не випадково вона так часто у своїх поезіях вживала слово «грань», яким, з одного боку, означувала чітку межу між добром і злом, своїми і чужими, життям і смертю, а, з другого, вимагала від своїх героїв її переступити, відважитися на вчинок, гідний лицаря. І сьогодні, як ніколи раніше, в умовах загрози військового вторгнення в Україну агресивного північного сусіда Олена Теліга надихає нас на боротьбу і перемогу,» — говорить перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Пресслужба Держкомтелерадіо, тел. 278-64-52

m.day.kyiv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я