30 років разом зі Степаном Руданським

0

У Золотій залі Національної наукової медичної бібліотеки України відбулось свято гумору, літературно-мистецькі читання, присвячені світочу української культури ХІХ сторіччя, видатному лікарю, поету-сміхотворцю, вченому, етнографу та благодійнику – Степану Васильовичу Руданському. Про це повідомляє library.gov.ua.

Незмінно в цих вечорах беруть участь поети творчого об’єднанням гумористів і сатириків Національної спілки письменників України, медики, читачі, журналісти, бібліотекарі, діячі культури і мистецтв та суспільні організації.
Традиційно, літературно-мистецькі читання розпочаті зі співу твору ″Повій, вітре, на Вкраїну″. 

Свято відкрила Світлана Кирій та запросила до слова Анатолія Паламаренка — Народного артиста України, Героя України, майстра художнього слова, шановного учасника читань і зустрічей, який щорічно дарує свій талант користувачам і гостям нашої бібліотеки.

Цьогоріч на святі гумору виступили: Валентина Козак – поетеса і сатирик, лауреат Всеукраїнських премій імені двох Степанів Руданського і Олійника, секретар об’єднання гумористів і сатириків НСПУ, співавторка проєкту ″Родом із сузір′я Великих синів України″; Валерій Демченко – сатирик, гуморист, член Київського об′єднання гумористів і сатириків Національної спілки письменників України; Валентин Шульга – поет, «Літературна Україна», член Київського об’єднання гумористів і сатириків НСПУ; Олександр Стаховський – член Київського об’єднання гумористів і сатириків НСПУ; Тетяна Коноваленко – членкиня Київського об’єднання гумористів і сатириків НСПУ та інші.

Від медиків, читачів ННМБУ виступили поважні гості: Ірина Володимирівна Пасько – професор Української військово-медичної академії, Тишко Федір Олексійович – професор, хірург-оториноларинголог, доктор медичних наук, Академік АН ВШ України, поет.

У святі взяли участь: Алла Топчій – Редактор газети ″Українське слово″, Ілля Харламов – студент Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка.
Поезію Степана Руданського читали співробітники ННМБУ: Наталя Крилатова–Шиховець – зав. відділу обслуговування ННМБУ читала вірш ″Сховалась″, Олена Кірішева – головний бібліотекар відділу організаційної та науково-методичної роботи декламувала вірші ″По чому дурні″, ″Гусак″, ″Треба всюди приятеля мати″, Анатолій Зубар – бібліотекар 1–ї категорії – вірш ″Кому чого бракує″.
ННМБУ – духовний центр українства, де люблять і шанують Степана Руданського. Бібліотекою видано книги, які широко висвітлюють біографічні дані видатного лікаря свого часу, а також діяльність хранителів літературного спадку поета, та проаналізовано творчі перлини великого українського поета в усіх розроблених ним жанрах. Колектив бібліотеки разом з правнучатим племінником С. Руданського – Олексієм Боржковським надіслали листа до генерального директора «Укрпошти» Ігоря Смілянського, з ініціативою надрукувати поштову марку до 190-річного ювілею видатного лікаря, поета.

На завершення програми учасниками заходу було виконано безсмертний твір ″Повій, вітре, на Вкраїну″, пісню, що перекладена 100 мовами світу. Щорічно, вшановуючи пам’ять Великого українця, засвідчуємо про невгасимий інтерес до постаті Степана Руданського, про всенародну любов до рідного слова, до творчості, сповненої почуття високої національної свідомості, яка актуальна й нині, як ніколи. Учасники і гості літературно-мистецького заходу щиросердечно дякували колективу бібліотеки за чудове свято гумору, за гостинність і теплу атмосферу та залишили теплі відгуки у гостьовій книзі ННМБУ.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я