Британська письменниця: Коронація — це укладення королем контракту з народом

0

Церемонія коронації, в якій наразі беруть участь король Сполученого Королівства Чарльз ІІІ і його дружина, королева-консорт Камілла, є у певному сенсі укладенням контракту монарха з народом Великої Британії і публічною обіцянкою стояти на варті законів.

Таке пояснення вікової традиції дала британська журналістка і письменниця Каріна Кокрелл-Фере в інтерв’ю Ukrlife.TV, передає Укрінформ.

«Коронація – це укладення королем Великої Британії контракту з народом. Він обіцяє нам, що зробить усе, щоб стояти на варті законів Великої Британії і Англіканської церкви», — сказала Кокрелл-Фере.

Вона привернула увагу до, за її словами, цікавого британського парадокса – країна, яка відкрила світові парламентську демократію, зберегла такий найбільш недемократичний вид правління, як монархію. «І не просто зберегла – він діє», — акцентувала письменниця.

У цьому контексті вона нагадала, що у Великій Британії немає такого документа, як конституція, а є конституційні прецедентні акти.

«Без монарха всі урядові акти нелегітимні, тобто це у певному сенсі найвищий нотаріус, який має надати всьому юридичної легітимності», — зазначила Кокрелл-Фере.

Як приклад вона навела щорічну церемонію відкриття парламенту у Сполученому Королівстві.

«Це не лише гарне шоу із золотою каретою, а й підкреслення його легітимності: я (король, — ред.) визнаю цей парламент і країна його визнає», — пояснила британська письменниця.

Як відомо, Сполучене Королівство — унітарна держава та конституційна монархія з парламентською системою управління. У формі єдиного документа у Великій Британії конституції не існує. Конституційне значення мають традиції, законодавчі акти парламенту та судові прецеденти.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я