«Будинок гобітів»: у Гостомелі збудували шкільне укриття у вигляді казкового будиночка

0

Казковий «Будиночок гобітів» з’явився на території єдиної початкової школи в Гостомелі. Так благодійники назвали укриття, яке вони збудували для учнів молодших класів. Дизайн об’єкта розробили у стилі житла персонажів із твору письменника Джона Толкіна «Володар перснів».

Про це інформує благодійний фонд «Гуртум» у своєму Facebook.

Йдеться про укриття на території Мостищенської філії ліцею №1 у Гостомелі. Будівля освітнього закладу зазнала пошкоджень під час повномасштабного вторгнення військ РФ. Її відремонтували коштом благодійників. Разом із тим меценати профінансували і будівництво «з нуля» бомбосховища для учнів молодших класів.

"Будинок гобітів": у Гостомелі збудували шкільне укриття у вигляді казкового будиночка

«Будинок гобітів» на території школи в Гостомелі, Київська область, жовтень 2023 р. Фото: Gurtum Charity Foundation/Facebook

Укриття складається із двох бетонних блоків, заглиблених у землю. Воно відповідає всім вимогам — є два входи, створені комфортні умови для перебування дітей, є відокремлений санвузол.

«Головним завданням для нас було створити саме казковий будиночок, щоб мінімізувати стрес та асоціації дітлахів з небезпекою», — зазначають розробники проєкту.

"Будинок гобітів": у Гостомелі збудували шкільне укриття у вигляді казкового будиночка

Діти в укритті Мостищенської філії ліцею №1 у Гостомелі, Київська область, 2023 р. Фото: Gurtum Charity Foundation/Facebook

Наповнити «Будинок гобітів» казковим декором і створити макет каміна не дозволяли будівельні норми, які стосуються укриттів. Однак благодійники створили затишну атмосферу у сховищі завдяки тематичним малюнкам на стінах.

За нормами площі укриття розраховане на пів сотні учнів, але за потреби в ньому можуть розміститися до 70-ти дорослих і дітей.

Що відомо про забезпечення укриттями закладів освіти на Київщині

Упродовж 2022-2023 років у Київській області відремонтували укриття майже в 900 закладах освіти. Ще у 68 тривають ремонтні роботи.

Протягом літа велися роботи облаштування укриттів у 437 школах для того, щоб відновити там офлайн навчання.

У межах реалізації проєкту Freedom Space у Києві нові сховища побудували у чотирьох школах і дитсадках. У них є зони відпочинку і кінозал.

За інформацією КМВА, загалом у столиці укриттями забезпечено 83% закладів дошкільної освіти, 91% загальної середньої освіти, 95% закладів професійної та професійно-технічної освіти, 75% закладів фахової передвищої та вищої освіти.Читати ще

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я