Творчість Поліни Райко та квіти-трансформери: якою буде айдентика України на Франкфуртському ярмарку 2023

0

Концепція цьогорічного дизайну представництва України на Франкфуртському книжковому ярмарку побудована довкола теми квітів-трансформерів та натхненна творчістю української мисткині Поліни Райко з Херсонщини. Її розписи постраждали внаслідок паводку, спричиненого підривом Каховської ГЕС.

Про це в коментарі Суспільне Культура розповіла дизайнерка Альона Соломадіна.

«Створюючи айдентику за темою стенду «крихкість існування», я замислилася над трансформаціями, через які зараз проходить Україна, наше суспільство та все живе навколо. Цей образ квітки-трансформера демонструє міць та потужність, здатність перетворитися з новою силою та захищати країну», — зауважує вона.

Саме образ квітки, за її словами, символізує крихкий та вразливий живий організм.

«Я надихалася роботами Поліни Райко, у неї багато квітів, і вирішила створити квітку з урахуванням роботи технологій, алгоритмів», — додала Соломадіна.

Зазначимо, минулорічна айдентика, яку так само розробляла Соломадіна, також була натхненна творчістю українських художниць. Український стенд був оформлений за мотивами роботи Алли Горської, а саме знищеної у Маріуполі мозаїки «Дерево життя».

Про Альону Соломадіну

Творчість Поліни Райко та квіти: дизайнерка про айдентику України на Франкфуртському ярмарку

Альона Соломадіна незалежна дизайнерка, художниця-графікиня та дослідниця з Харкова; учасниця дослідницького колективу дизайну U,N,A collective. У своїй практиці зосереджується на книжковому дизайні, візуальній ідентичності, художньому напрямі та співпрацює з культурними установами, як-от Український інститут книги, Goethe-Institut Україна, Музей сучасного мистецтва «Альбертінум» (Дрезден, Німеччина), «Довженко-центр», видавництвами «Основи» й «Родовід».

У інтерв’ю Суспільному Культура вона говорила: «Кожна війна чи революція створює нові підходи, які зараз лише виробляються […] Я дивлюся на те, що війна сама витворює, що вона робить, і перед цим видовищем хочеться відступити і фіксувати. Усі ці руйнування, відео вибухів, вирви на полях, протитанкові їжаки — це вражає і лякає».

Про Поліну Райко

Художниця народилася 1928 року в Олешках, саме там прожила все своє життя. Вона почала малювати у дорослому віці. Однак саме після трагічних життєвих подій смерті чоловіка, доньки, арешту сина та згодом його загибелі, вона присвятила цьому життя. І згодом увесь її будинок перетворився на тотальну інсталяцію.

Поліна Райко померла у січні 2004 року в Олешках. Їй було 75 років.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС будинок-музей Поліни Райко опинився під водою, лише 40 % стінописів збереглося.

На підтримку творчості та спадщини Райко почали відбуватися виставки її творчості, зокрема роботи були показані в «Українському домі». А дизайнери почали створювати колекції та частину прибутку спрямовувати на підтримку творчого спадку мисткині.

Творчість Поліни Райко та квіти: дизайнерка про айдентику України на Франкфуртському ярмарку

Ростиси у будинку Поліни Райко. Фото: Херсонський обласний благодійний фонд iмені Поліни Райко

Україна на Франкфуртському ярмарку 2023

Франкфуртський книжковий ярмарок — традиційний європейський книжковий ярмарок, який існує з середини XV століття. Щороку ярмарок відбувається у жовтні з середи по неділю включно у місті Франкфурт-на-Майні (Німеччина).

Цьогоріч він пройде з 18 до 22 жовтня. Український стенд налічуватиме понад 500 книг від 43 видавництв.

Україну представлятимуть «Мистецький арсенал», Український інститут книги, Ґете-інститут в Україні та Український інститут. Стенд працюватиме за підтримки Міністерства культури та медіа Німеччини.

Гасло України — Fragility of Existence («Крихкість існування»). Одна з ключових тем — «Екологія та війна».

Більше про Франкфуртський ярмарок читайте у матеріалі.

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я