Письменники звернулися до Кличка з протестом щодо намірів забудови Літературного скверу

0

Письменники звернулися до Кличка з протестом щодо намірів забудови Літературного скверу в Києві по вулиці Олеся Гончара.

Про це йдеться в листі на адресу Київського міського голови за підписом голови НСПУ Михайла Сидоржевського, оприлюдненого на його сторінці.

«Сьогодні сфера культури – говориться в листі,  – чи не одна з найважливіших сфер, в битві за яку знову вмирають українці. Без культури, мови, історії і автокефальної церкви Україна, як і будь-яка цивілізована країна світу, не зможе існувати. Чотири століття ми боремося за неї, за її традиції, правдиву історію, мову і культуру. І зараз ми не маємо права проґавити шанс перемогти ворога. Проте (сподіваємось, що це несвідомо) ми своїми ж руками допомагаємо йому знищити те, що має належати прийдешнім поколінням.

Громада і Національна Спілка письменників України вже більше двадцяти років бореться зі спробами незаконного будівництва багатофункціонального комплексу біля Літературного скверу, який  знаходиться в межах Центрального історичного ареалу Києва по вул. Олеся Гончара і який має стати будівельним майданчиком і  прибудинковою територією цього комплексу.

Ще у 2017 році обстеження цієї ділянки, здійснене  Міністерством культури України, показало, що будівництво на цій території є порушенням законодавства України у сфері охорони культурної спадщини. Мінкульт видав припис про зупинення робіт. Проте забудовник «Ділайвест» і МЖК «Оболонь», не згірше ворогів скориставшись складною воєнною ситуацією в країні, знов намагаються захопити територію Літературного скверу, що рівнозначно знищенню унікальної локації історичної та культурної пам’яті.

Кияни і творчі спілки України обурені такою нахабною і варварською поведінкою будівельного бізнесу щодо духовних та історичних цінностей, які належать не тільки Києву, а всій Україні.

Наполегливо просимо припинити ці посягання на історію нашої культури».

Проти намірів незаконної забудови Літературного скверу виступили також мешканці будинку № 52 по вулиці Олеся Гончара, зокрема відомі письменники, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Петро Перебийніс, лауреат літературної премії імені Лесі Українки Анатолій Качан, заслужений діяч мистецтв Микола Луків, письменники Павло Щегельський, Раїса Харитонова та інші.

«Ми, письменники – мешканці будинку № 52 по вул. Олеся Гончара, звертаємось до Вас, шановний Віталію Володимировичу, з приводу посягань будівельної компанії “Ділайвест” та МЖК “Оболонь” на територію Літературного скверу. Разом із територіальною громадою ми протягом двадцяти років неодноразово зверталися до адміністрації та багатьох інстанцій, аби відстояти цю перлину садово-парковового мистецтва зі знаменитим фонтаном Термена, адже забудова земельної ділянки за Інститутом геології поруч зі сквером неминуче призведе не тільки до перетворення його на прибудинкову територію, а й руйнацію сусідніх будинків.

У нашому сквері завжди вирувало духовне і культурне життя, відбувалися зустрічі і спілкування відомих письменників, музикантів та інших діячів культури. І сьогодні тут відбуваються концерти, виставки, проводяться мистецькі зустрічі та зйомки фільмів. Літературний сквер – це своєрідний культурний центр і  єдина зелена зона з рідкісними породами дерев і рослин. У всіх столицях Європи центр міста зберігається у первозданному вигляді, та на жаль, це не стосується нас. Чи не час припинити вже судово-юридичну тяганину і зважити на громадські запити та бажання киян? Маємо сподівання, що здоровий глузд і зрештою моральність та етика переважать меркантильні наміри новітніх варварів».

litgazeta.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я