Часопис «Над Бугом і Нарвою» – хроніка інтелектуальних українських подій на Підляшші

0
1123

Уже 30 років виходить друком часопис «Над Бугом і Нарвою». Це головне та водночас єдине видання українського середовища Підляшшя та один із найпомітніших журналів українців у Польщі. Про це повідомляє naszwybir.pl.


«Над Бугом і Нарвою» – часопис, створений у 1991 році середовищем підляської інтелігенції, яка в пошуках відповіді на запитання «Хто ми є?» почала усвідомлювати свою українську національну ідентичність. Розвиток українського національного руху в регіоні та його інституціоналізація після демократичних змін у Польщі початку 1990-х років призвели до того, що голос підляшан, які усвідомлюють своє українське походження, врешті-решт зазвучав в офіційній періодиці.

Спочатку часопис «Над Бугом і Нарвою» виходив як квартальне видання. Першим його головним редактором був д-р Микола Рощенко родом із підляських Кліщель, науковий працівник Університету ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні. Секретарем редакції та відповідальним редактором перших випусків став Григорій Купріянович. З 1993 року «Над Бугом і Нарвою» – це двомісячник, який видається в Більську-Підляському Союзом українців Підляшшя. Уже понад 20 років його головним редактором є Юрій Гаврилюк, історик, публіцист, поет і фотограф, член Союзу українців Підляшшя та Національної спілки письменників України. Він пов’язаний із журналом усю його історію:

– На початку 1980-х з’явилася група свідомих українців, і ми хотіли щось друкувати. Спочатку були підпільні публікації, які видавалися на правах рукопису, – збірки поезії, брошурки публіцистичного характеру. Так вдалося зібрати групку людей, які не тільки хотіли видавати часопис, але й уміли це зробити.

«Над Бугом і Нарвою» – від самого початку журнал підляський, який показує місцеву специфіку з усіма місцевими національними нюансами. Статті в ньому написані як українською, так і польською мовами, отже він спрямований не лише до свідомих українців, але й тих, хто шукає відповіді на запитання про свою національну ідентичність. Час від часу з’являються також статті, друковані місцевими говірками.

– Нам, українцям Підляшшя, просто потрібна була своя трибуна. Ми хотіли донести до наших людей те, про що раніше не говорилося: що на Підляшші є українські говірки та є люди різного віку, які всупереч усім стереотипам називають себе українцями. Ми хотіли розповісти про нашу історію, культуру, мову, чому вона не зовсім така, якою пишуть книжки в Києві. А треба сказати, що в ті часи люди більше читали друковані видання, бо не було інтернету, смартфонів та інших сучасних технологічних чудес. Тому до появи українських передач на радіо й телебаченні видання «Над Бугом і Нарвою» було єдиним джерелом інформації.

Журнал виник із думкою про поширення знань про Підляшшя, а також для роз’яснення складних питань, пов’язаних із національною ідентичністю жителів регіону. Завдання журналу не помінялися й досі. Окрім тих свідомих і поки що національно несвідомих підляшан, у часописі знайдуть також багато інформації для себе всі ті, кого просто цікавить український аспект духовної і матеріальної спадщини Підляшшя.

– Зміст у нас фундаментальний – історія, культура, мова, – продовжує Юрій Гаврилюк. – Ми намагаємося висвітлювати всі історичні повороти, що призвели до того, що на Підляшші живе україномовне населення, яке почали приписувати до білоруської нації. Багато уваги присвячуємо філологічним питанням, показуємо, що ми створили самі, наприклад, у галузі літератури. Інше завдання – донести інформацію про те, що відбувається в українському середовищі та взагалі в регіоні, де проживає україномовне населення. Тому «Над Бугом і Нарвою» – це просто хроніка інтелектуальних українських подій на Підляшші.

Однак двомісячник не обмежується вузькою підляською тематикою. У колі зацікавлень авторів знаходяться також  інші регіони, де проживають українці, – у Польщі (Холмщина, Лемківщина тощо) чи, наприклад, у Білорусі (Берестейщина). Своє місце знаходять у журналі й загальноукраїнські питання.

З 1999 року часопис можна читати в інтернеті (nadbuhom.pl). У цьому році з нагоди 30-річчя «Над Бугом і Нарвою» буде підготовлений новий інтернет-сайт.

За 30 років існування часопису вийшли 174 випуски, у яких надруковано кілька тисяч статей, серед них – багато науково-популярного характеру. Зараз це основне видання підляських українців, яке описує й популяризує духовну та матеріальну культуру жителів Підляшшя, доносить до ширшого загалу знання про цей окраїнний, північно-західний клаптик україномовної землі за межами України. Якби не це видання, багато людей і досі не знали б, що в межах сьогоднішнього Підляського воєводства проживає корінне українське населення.

Людмила ЛАБОВИЧ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я