Чернівці мають аптеку, де купував мікстури ще Пауль Целан

0

Аптеці на вулиці Кобилянської 118 років. Тут досі виготовляють ліки за старовинною рецептурою.

Аптека дуже популярна, щодня тут замовляють ліки, які провізори виготовляють «хенд мейд», близько 100 клієнтів. Матері замовляють тут перевірені століттям натуральні мікстури та порошки у паперових упакуваннях для дітей.
Умебльований заклад раритетним і вже рідкісним аптечним приладдям. Фактично це вже аптека-музей, причому, яка активно працює.

Про це повідомляє golos.com.ua.

Будинок, де працюють справжні Айболити, збудувала родина Шимоновичів, потім його придбали чернівчани Гроссмани. А в 1944 році аптеку, звісно ж, приватизували.

На першому поверсі два відділи – рецептурний та продажів, на другому – кухня фармацевтів. Тут понад 100 одиниць унікального аптечного приладдя – сковорідка для виготовлення активованого вугілля та спиртометр 1902 року, мідні та латунні ступки, австрійські штангласи, ваги, колби, піпетки, машинка для дроблення масла-какао, машинка для виготовлення пігулок. Усе столітньої давності, але Аптека №2 усе зберігає у порядку для екстемпорального виготовлення ліків.

У переліку популярних ліки від серцево-судинних хвороб, дерматитів, краплі в ніс для дітей, різноманітні суспензії, мазі, мікстури, порошки. Жодних консервантів та стабілізаторів, тому термін зберігання короткий.

Провізорка та завідувачка Тетяна Рибак працює тут дуже довго, але найбільше містяни всіх поколінь знають пані Віру Яроцьку, якій вже за 70 років, 48 із них віддано аптеці.

Вони кажуть, що залюбки передали б свою справу молоді, робота є завжди, від замовлень нема відбою, але особливої активності серед молодих нема. Хоча розуміти, як із кількох компонентів складаються цілющі ліки, їм би не завадило.

Крім того, Аптека №2 дуже популярна серед туристів. Особливо тих, котрі виїхали в Ізраїль, Німеччину чи Америку, вони проводять сюди своїх внуків показати, чим лікували катар чи горло їхні бабусі та дідусі.

Фотограф: Максим Шварцман 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я