Директорка Інституту книги: сподіваємося отримати 183 млн грн на книги для бібліотек

0

Олександра Коваль у фейсбуці закликала звертатись до депутатів місцевих рад, щоб у бюджеті на 2022 рік передбачали кошти на закупівлю книжок для бібліотек у значно більшому розмірі, ніж було у 2021 році.

«Читачки й читачі, ми сподіваємося на вашу підтримку щодо виділення Інститутові у держбюджеті на 2022 рік 183 мільйонів гривень на поповнення бібліотечних фондів, а також просимо вас активно звертатися до депутатів обласних і місцевих рад із вимогами виділяти для цього в кожній області по 5-10 мільйонів гривень», − закликала Олександра Коваль.

Також вона повідомила, що завершилися останні переговорні процедури з видавцями щодо закупівлі книжок для поповнення фондів 616-ти публічних бібліотек у 2021 році. Уся процедура триватиме ще десять днів. «Імовірно, перші вантажівки з книжками вже вирушили до обласних публічних бібліотек, а в цілому розповсюдження закінчиться до середини листопада», — зазначила вона.

«Держава виділила в цьому році на закупівлі 50 млн грн, за які у 86 видавців закуплено 684 назви книжок (2 назви вилученні з погодженого експертами списку), загальним накладом 331,1 тисячі примірників. Сподіваємося, що за наступний рік їх прочитають не менше, ніж 3 млн разів», − зазначила директорка Українського інституту книги.

Що відомо

  • На бібліотечні закупівлі у 2022 році можуть не виділити кошти з держбюджету — про це написала народна депутатка від фракції «Голос» Інна Совсун у фейсбуці.
  • Книжки бібліотекам закупаються централізовано за рахунок держбюджету через Український інститут книги, а також закупівлі відбуваються за рахунок місцевих бюджетів.
  • Щороку Інститут книги проводить конкурс відбору та закупівлі книжок, які відбирає експертна рада. Далі книжки передають в активні бібліотеки, що мають вебсайт або сторінку в соціальних мережах, проводять заходи популяризації читання та готові до змін. Списки експертних рад (які відбирають книжки), вимог до книжок і бібліотек, а також переліки книжок є у вільному доступі.
  • У 2018-2020 роках за цією програмою фонди поповнили на понад два мільйони книжок на суму 247,9 мільйона гривень.
Директорка Інституту книги: сподіваємося отримати 183 млн грн
  • У 2021 році планувалася закупівля на 50 мільйонів гривень, а також передбачалися гранти на придбання сучасної української літератури. Їх отримували публічні бібліотеки, які за власною ініціативою подавали заявки на отримання гранту.
  • У коментарі «Суспільне.Культура» народна депутатка фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук розказала, що Комітет гуманітарної та інформаційної політики не буде підтримувати варіант бюджету, якщо там не будуть внесені зміни на збільшення фінансування Інститут книги. Наразі у проєкті бюджету закладена сума 152 млн. гривень.
  • Видавець Олександр Красовицький в інтервю «Суспільне. КультураЄ розповів, що недофінансування трапляється щорічно. Він зазначив, що з погляду видавців, і з погляду бібліотек сума, яку книжкова сфера отримує від держави, приблизно в шість разів менше потрібної.

Олеся Котубей

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я