Директорку Музею книги і друкарства нагороджують премією Ґутенберґа

0

Директорка Музею книги і друкарства України Валентина Бочковська нагороджена премією Ґутенберґа за «самовіддану і мужню працю в найважчих умовах зі збереження національних культурних надбань у часи війни». Про це йдеться в офіційному листі музею.

Премію у розмірі €10000 присуджується за видатні мистецькі, технічні чи наукові досягнення в галузі поліграфічного мистецтва.

«Наукові дослідження і досягнення щодо збереження й убезпечення української культурної спадщини — це відважна й відповідальна діяльність, яка представляє всіх людей в Україні й за її межами, які віддані збереженню своєї культури та запобіганню втраті писемних і друкованих знань. Умисне знищення книжок — це замах на ідентичність країни — України. Книжки є культурним надбанням, і їхня охорона має суспільне значення», — зазначили члени журі.

Директорка музею зазначила, що для неї ця новина, яку їй повідомив директор музею Ґутенберґа у Майнці доктор Ульф Зельтер (Ulf Sölter) ще в лютому, була для неї абсолютною несподіванкою.

«Перш за все, це для мене велика честь, яку важко переоцінити. Працюючи у Музеї книги і друкарства України та займаючись активно міжнародною діяльністю впродовж багатьох років, я завжди замислювалася над питанням визнання України та українців у світі. І тому, я вважаю, що це зараз моє найбільше досягнення. Звісно, що це і мить щастя, хоча я про нагороди та премії не думаю, коли поринаю у мить творчості музейного простору та музейного життя», — повідомила Валентина Бочковська в коментарі Читомо.

«Питання української культури та ідентичності зараз на порядку денному як ніколи, особливо, в умовах лютої, несправедливої війни в Україні. Про нас має знати світ, ми маємо ретранслювати свої візії, інтерпретувати свою спадщину, забезпечити майбутнє нашим дітям. Сподіваюся, що це тільки початок!» — вважає директорка музею.

Вручення Майнцської премії Ґутенберґа 2024 відбудеться 22 червня 2024 року у Виборчому палаці в Майнці після загальних зборів членів Міжнародного товариства Ґутенберґа.

Премію Ґутенберґа назвали на честь винахідника друкарського преса Йогана Ґутенберґа, який у 1448 році заснував першу у світі друкарню у рідному місті Майнці. Цією премією нагороджують за видатні досягнення у сфері ілюстрації і книгодрукування, а також книгознавства. Започаткували премію 1968 року у німецькому місті Майнц до 500-річчя з дня смерті Ґутенберґа. 

Першу Майнцську премію Ґутенберґа в 1968 році отримав друкар, дизайнер шрифтів і книжок Джованні Мардерштайг з Італії. Інші лавреати — шрифтовий дизайнер і типограф Генрі Фрідлендер з Ізраїлю, англійський бібліограф, типограф й історик друку Джон Г. Дрейфус з Великобританії, а у 2014 році премію отримав відомий письменник Умберто Еко з Італії за його семіотичні праці й культурологічні дослідження.

Як відомо, Музей книги і друкарства України міститься в колишній будівлі монастирської друкарні Києво-Печерської лаври – одного із найпотужніших і найвпливовіших українських видавничих осередків XVII-XX століття книгописання і книгодрукування з найдавніших часів і до сьогодення.

2023 року Читомо втілило спеціальний проєкт «До друку! Знакові видавничі осередки України», у якому писало й про друкарні Києво-Печерської лаври, а також підготувало короткий відеоролик.

Читайте також: Премія Ґутенберґа для бібліофілів і книгознавців

Фото: Валентина Бочковська

Оксана Хмельовська

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я