Для підтримання бойового духу

0

Солдатам війни, мужнім оборонцям України від російської агресії були присвячені літературні читання, які з ініціативи Товариства письменників і журналістів ім. І. Франка (ТОПІЖ), обласних організацій Національних спілок письменників та краєзнавців України, ОУНБ ім. І. Франка відбулися в головній книгозбірні краю. До них долучились як досить знані у місті й області люди – письменники, представники творчих і патріотичних громадських організацій, так і літератори-початківці.

Події розв’язаної московією загарбницької війни проти України, епізоди героїчної оборони нашими воїнами рідної землі та звільнення окупованих рашистами міст і сіл, поїздки волонтерів із зібраною для ЗСУ допомогою на фронт стають гостроактуальними темами нових, дуже потрібних українському суспільству художніх та публіцистичних творів майстрів слова. Їх прочитали, поділилися з читацькою авдиторією особистим сприйняттям війни, найближчими своїми творчими планами заступник голови НСПУ Ярослав Ткачівський, письменник і краєзнавець Василь Бабій, поети – голова Івано-Франківського осередку НТШ Василь Мойсишин, заступник голови міської «Просвіти» Іван Гаврилович, Ганна Данилюк, Наталія Королевич, Іван Війтенко, який прибув на цей захід із с. Коршева на Коломийщині. Зі своїми прозовими творами ознайомили присутніх освітянин Михайло Верес і студенти ПНУ ім. В. Стефаника – майбутні філологи Юлія Гнатюк та Богдан Гасюк.

«Письменницьке слово – це теж зброя, воно має неоціненне значення для підтримання морального духу наших воїнів та цивільного населення, тих, хто працює на українську Перемогу в тилу», – наголошували у виступах на літературних читаннях голови: ОО НСКУ – Михайло Косило, Клубу української інтелігенції ім. Б. Лепкого – Ярополк Бажалук, Херсонської ОО НСПУ – Володимир Загороднюк, котрий, з його слів, як і чимало інших жителів цього міста, мав нещастя потрапити під прес рашистської окупації, а нині тимчасово перебуває на Прикарпатті.

А почесним гостем читань був учасник бойових дій іванофранківець Василь Ленюк. Він воював ще в зоні АТО з формуваннями проросійських бойовиків, вийшов з бойовими побратимами із дебальцівського «котла». Пан Василь лише недавно повернувся з передової і своєю розповіддю про бачене, відчуте, пережите на фронтах російсько-української війни не залишив байдужим нікого з присутніх.

Вельми прислужилися наданню літературним читанням відповідної тональності патріотичні авторські пісні, які заспівав письменник і митець Володимир Гловацький.

Директорка бібліотеки Людмила Бабій подякувала голові ТОПІЖ, літературному критикові й есеїсту, доценту кафедри української літератури ПНУ ім. В. Стефаника Євгенові Барану – модератору читань та всім, хто взяв у них участь. «Такі заходи, – сказала вона, – в нинішній воєнний час тримають український культурний фронт і наближають нашу Перемогу».

Михайло ПОСІЧАНСЬКИЙ

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я