До 150-річчя Стефаника: біля рідної хати письменника виконають виставу за його творами

0

14 травня в Україні відзначатимуть 150-річчя з дня народження письменника Василя Стефаника. У цей день біля рідної хати письменника в Русові покажуть виставу «Вона-Земля» за його творами. Про це пише suspilne.media.

Як повідомляє видання «Дзеркало тижня», на батьківщину легендарного українського новеліста завітає Івано-Франківський Національний драматичний театр. Драма»Вона-Земля» заснована на творах письменника, просякнутих гіркотою та трагізмом Першої світової війни —»Діточа пригода» , «Марія», «Сини», «Вона-Земля».

«Я писав тому, щоб струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена», — Василь Стефаник.

Режисер спектаклю — Ростислав Держипільський. «Вона-Земля» ввійшла до низки його авторських проєктів, за які у 2019 році митець отримав Шевченківську премію. Головні ролі у спектаклі виконали львівські актори Олег Цьона та Наталія Половинка.

Цього разу виставу вперше виконають у садибі письменника у Русові Снятинського району Івано-Франківської області, де зараз функціонує літературно-меморіальний музей Василя Стефаника. Попередньо там обладнають сценічний простір та місця для глядачів.

Що відомо

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, майстра соціально-психологічної прози, новеліста, Василя Семеновича Стефаника.

До 150-річчя Стефаника: біля рідної хати письменника покажуть виставу за його творами

Василь Стефаник

До цієї дати підготували низку культурних заходів: театральні перформанси, показ фільмів та дискусії.

Так, 15 травня о 18.00 у Довженко-Центрі покажуть фільму Леоніда Осики «Камінний хрест» (1968), а 14 травня о 20.00 в Маріїнському парку у літньому театрі «Мушля» відбудеться театральний перформанс «Найліпше з мойого серця» на основі новел та листів Василя Стефаника.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я