«Драма може бути придатною для читання»,– кропивничанин Кирило Поліщук про свою наукову діяльність

0

Як прийшов у науку

У 2008 році Кирило вступив на факультет філології і журналістики педагогічного університету у Кропивницькому. Етапною, з огляду на подальшу наукову діяльність, за його словами, стала курсова робота на другому курсі. Кирило досліджував рубаї (чотиривірш зазвичай філософського змісту – ред.) у творчості українського поета Дмитра Павличка. Із зібраного матеріалу зробив статтю й опублікував її на одному з сайтів: ”Якщо вбити в пошук ”Рубаї Павличка”, то моя публікація і зараз з’являється однією з перших, відображаючи запити користувачів. Я ще тоді зрозумів, що зробив якийсь внесок у науку. Написав статтю, яку знаходять, читають і, можливо, десь використовують у навчанні”.

Кирило закінчив університет 2013 року. Того ж літа професор педуніверситету Григорій Клочек запропонував йому вступити до аспірантури, допомігши визначитись із фокусом досліджень. Темою дисертації стала драматургія Івана Тобілевича. За словами Кирила, творчість Карпенка-Карого менше досліджена, якщо порівняти з іншим корифеєм-земляком Марком Кропивницьким: ”По Кропивницькому вийшло кілька монографій. А по Тобілевичу попередні роботи були несистемні. Я хотів дослідити драматургію й творчі методи, опустивши елемент біографічності. Зосередився на самому тексті, зробивши ціліснішу картинку. Такого досі не було”.

”Драма може бути придатною для читання”,– кропивничанин Кирило Поліщук про свою наукову діяльність

Facebook Кирила Поліщука

Кандидатську дисертацію Кирило захистив у 2016 році. Паралельно, протягом трьох років, опублікував два десятки наукових статей, виступав на конференціях. Текст дисертації розмістили на сайті Бердянського педагогічного університету, де відбувся захист роботи. Статті Кирила можна знайти в інтернеті: ”Мої роботи цитують в інших дисертаціях і наукових статтях. Це все відстежується на сайті Google Академія через спеціальний рейтинг”.

Про Карпенка-Карого

Під час написання кандидатської дисертації найбільшим відкриттям стало те, що драма може бути такою самою придатною для читання, як і проза – розповів Кирило Поліщук: ”Я ніколи не думав, що драму можна читати, а не лише ставити на сцені”.

За словами науковця, у Тобілевича багато розширених ремарок. Вони є підказкою не тільки для актора й режисера, а й для читача. Усі ці ремарки Кирило дослідив і систематизував. Серед художніх прийомів Тобілевича є максимальна життєвість типажів і ситуацій: ”В одній із п’єс у нього є фраза ”Я взяв життя”. Він бере типажі й епізоди, які зустрічав у житті, і переносить їх у п’єсу. Публіка все це впізнає”.

Кирило додав, що у шкільній програмі з літератури саме твір Карпенка-Карого став першим, прочитаним ним із великою зацікавленістю. Це були ”Сто тисяч”.

Про сучасних учених і науково-популярну літературу

Для сучасних учених відкривається більше можливостей, аніж десятки років тому – вважає Кирило Поліщук. Багато матеріалів можна знайти в електронному вигляді, тому з ними можна працювати дистанційно, через інтернет. Саме таким шляхом Кирило отримав архівні відгуки театральних критиків з Одеської бібліотеки. В 2013 році хотів налагодити контакт із Петербурзькою бібліотекою, але на початку 2014 року відмовився від цього: ”Не хотілося мати з ними справу і використовувати їхні матеріали”.

”Драма може бути придатною для читання”,– кропивничанин Кирило Поліщук про свою наукову діяльність

Facebook Кирила Поліщука

З-поміж сучасних дослідників Кирило виділяє людей, які намагаються науковий матеріал вивести за межі аудиторії, зробити його популярним і читабельним. За його словами, в такому стилі пише кропивницький вчений Григорій Клочек. Так само працювали і Леонід Куценко та Володимир Панченко: ”Їхні наукові роботи сприймаються як художня література, читаються легко і з захопленням. Я теж орієнтуюсь на такий стиль. Звісно, це можливо лише в монографіях. Дисертація ж вимагає суворих шаблонів. Її не можна охудожнювати. Але, загалом, саме таке літературознавство мені подобається”.

Науковець, журналіст, письменник, музикант

Не зважаючи на захищену кандидатську дисертацію і десятки публікацій, Кирило Поліщук, із його слів, науковцем зараз себе назвати не може. Та не виключає, що колись повернеться до наукової роботи. Сказав, що може далі досліджувати творчість Тобілевича.

Не вважає себе Кирило і професійним письменником, хоча має видані збірки поезій і оповідань, 2021 року переміг у Міжнародній літературній премії імені Василя Портяка. Зараз працює над новою збіркою оповідань і двома романами.

”Драма може бути придатною для читання”,– кропивничанин Кирило Поліщук про свою наукову діяльність

Facebook Кирила Поліщука

Кирило пише музику. Нею займається з 14 років. Написав кілька сотень мелодій. Нині пише композиції для гурту ”Dry Хмара” і музику для українсько-польського проєкту – збірки відеопоезій. Професійно ж, уважає, зараз займається лише журналістикою.

Павло Іванов, Вікторія Волошаненко

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я