Відбулася презентація книжки поета Олеся Ундіра

0

В Острозькій районній бібліотеці відбулася приємна творча подія – презентація восьмої за ліком книжки місцевого поета Олеся Ундіра.

Про це повідомляє rivne.rayon.in.ua.

Книжку «Третє цвітіння» в колі рідних, бібліотечних працівників, місцевих авторів презентували та присвятили Дню Незалежності України.

Розпочала захід бібліотекарка Наталія Ламах, яка представила Олеся Ундіра, відзначила, що присутні зібралися в бібліотечній світлиці з приводу народження нової книги та надала слово поетові.

Олесь Ундір розповів про свій творчий шлях до видання книги, згадував літературного редактора Миколу Пшеничного (до речі, він автор передмови з промовистою назвою «Поезія моя – у вишиванці маминій»), друга й порадника Миколу Березу – обидва вже відійшли у засвіти. Автор теж розповів, що задум назвати книгу «Третє цвітіння» пов’язаний із постаттю Максима Рильського, зокрема його ранньою творчістю.

«Ця книга народилася з любові до моєї родини, до нашої України», – відзначив Олесь Ундір.

Про родину цього дня мовилося багато. Присутні мали змогу переглянути відеопрезентацію про сім’ю письменника, почути його родинну історію, а також послухати найрідніших – сина Віталія Ундіра та внучку Любов Ундір, які читали твори й розповідали про батька і дідуся.

Під час презентації «розкривав творчі сімейні таємниці» Віталій Ундір, який розповів, що шлях «Третього цвітіння» до читачів був довгим – книжку готували, вичитували, вибирали видавця кілька років. 

«Можу встати вночі, а на кухні горить світло, батько щось пише. Думаю, у нього матеріалу на ще кілька таких збірок назбирається», – розповів Віталій Олександрович.

Він також побажав легких шляхів книзі до читачів і не одного її перевидання.

З вітальними словами виступали, читали вірші-присвяти місцеві літератори Євгенія Гембаровська, Юрій Матвійчук, Галина Максимчук, Світлана Шостак. Пісню «Українка» подарувала працівниця Туристично-інформаційного центру Острога Алла Маслянчук, а Євгенія Гембаровська запропонувала присутнім запис композиції на її слова.

«Так, як пан Олесь бачити світ, сприймати світ, описувати світ уміє не багато людей – щиро, світло, добро у кожній дрібниці, кожній квітці, кожній ягідці…», – зауважила Галина Максимчук.

Про мовотворчість Олеся Ундіра говорив кандидат філологічних наук, доцент НаУОА Віталій Максимчук, який із наукового погляду схарактеризував поетичний доробок автора. Віталій Васильович підкреслив народність, так би мовити, українськість, велику патріотичність і залюбленість Олеся Ундіра в рідний край. Крім того, науковець підрахував, що автор створив 60 нових слів.

Також колегу по перу від колективу газети «Життя і Слово» Ольга Філіна, яка наголосила, що читачі залюбки читають вірші Олеся Ундіра на сторінках періодичного видання. А коректорка Ольга Головко побажала авторові реалізації всіх планів, а читачам порадила, крім рядків, розглядати фото, вміщені до книги, які є і життєписом, і ілюстраціями.

Традиційно під час презентації книги звучало багато віршів, а закінчився захід неформальним спілкуванням присутніх.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я