«Хроніки сонячних струн: 2014–2020»

0

Таку романтичну назву мала презентація книги Юрія Кобзаренка (позивний волонтера — Поляков) у Будинку письменників України, присвячений Дню Пам’яті захисників Незалежної Української держави (субота, 29 серпня 2020 року).

«Хроніки сонячних струн: 2014–2020» – це книга пам’яті захисників України від російських окупантів, від осатанілих московських найманців. Це пісні та поезії. Акорди для гітари мужнього волонтера, поета, музиканта, співака Юрія Кобзаренка – щирого патріота України ім’я якого найповніше розкрила упорядник цього видання, першокласний літературний редактор, видавець, перекладач, поет і прозаїк Тетяна Майданович. Завдяки цій скромній жінці-трудівниці у видавництві «Дніпро» вийшов величезний том пісень та поезій Юрія Кобзаренка на 783 сторінки.

Це перший збірник пісень і віршів волонтера і барда Ю. Кобзаренка,  відомого також за позивним Поляков. У його віршованих текстах відображена висока напруга історичної боротьби українського народу за волю і правду в минулому і сьогоденні, особливо в період АТО (ООС) на фронтах російсько-української війни, що розпочалася в 2014 році – в XXI столітті, на яке людство покладало лише мирні надії.

Як говориться в анотації до цього видання: «Життєстверджуюча сонячна перемога духу людини над пітьмою, війною та неправдою, похвала радості Буття – це наскрізна тема і помітна риса всієї творчості названого автора. Ю. Кобзаренко – гідний спадкоємець наших кобзарів, оновлювач їх героїчних традицій. Він створює та озвучує свої авторські пісні у супроводі чудової гітари, яка в його руках звучить-рокоче як рідна сестра славетної козацької кобзи, бандури та ліри. Відповідальний оптимізм – це не лише творче, а й життєве кредо автора книги. Він висвітлює український козацький дух у щоденних справах, активному спілкуванні з різною аудиторією, у спілкуванні з друзями, знайомими, рідними людьми». І ці «Хроніки..» Юрій Кобзаренко розпочинає автографом нашого славетного поета Павла Тичини:

Так вдармо піснею, торкнем бандуру!
Хвала герою, воїну, буй-туру!

Презентацію цього солідного збірника розпочала у конференц-залі Будинку письменників упорядник – поетеса Тетяна Майданович, котра була мов київська князівна – у прекрасній вишитій сукні. Ведуча познайомила присутніх з автором та його книгою, розповіла як працювали над таким великим поетично-пісенним виданням, про те, що Ю. Кобзаренко був учасником подій на Майдані Незалежності 2014 року, побував на Донбасі зі своєю подругою-гітарою. Перед нашими бійцями читав свої поезії та виконував свої пісні. Тобто сьогоднішня презентація-концерт приурочена нашим захисникам, нашим визволителям від московсько-російських загарбників. А книжку «Хроніки сонячних струн: 2014–2020» розпочав укладати з 2017 року. Ось тепер маємо таку прекрасну книгу. Це поезії та пісні, в багатьох із яких позначено акорди для гітари.

Юрій Кобзаренко (Поляков) – співаючий волонтер, що розпочав самостійні виступи на фронтах АТО. Він був також учасником «Музичного батальйону» (2015–2016 років), «Народної філармонії». Нині він проводить пісенні зустрічі із слухачами в різних містах України як автор пісень, які він виконує у супроводі гітари. В той пам’ятний день, 29 серпня, в Будинку письменників, на Банковій 2,  прозвучали його патріотичні та ліричні пісні…

Голова Київської організації НСПУ Марія Морозенко привітала всіх присутніх з Днем пам’яті Захисників України, прочитала патріотичну поезію із презентованої книжки та вручила ведучій і упорядниці книги Тетяні Майданович «Подяку Київської організації НСПУ» за її багатогранну діяльність, а також пані Марія вручила «Грамоту» автору книжки Юрію Кобзаренку (Полякову) з таким текстом: «За виступи на Майдані Незалежності у 2014 р. та на фронті АТО, участь у «Музичному батальйоні» та «Народній філармонії» 2015–2016 роках; пісенні зустрічі із слухачами в різних містах України. За свідому громадську позицію та патріотизм у День Пам’яті захисників Незалежності Української держави».

І знову звучали авторські пісні під гітару: «Небесні батальйони», «Вогненні коридори», «Тиша в степу», «Іловайськ», «Чи хочеш свободи?», «Пацани», «Моя мила, кохана» та інші. Супровід на гітарі був не простий, а акордний, професійний, дуже виразний. Поетеса Валентина Козак подарувала автору житні колоски з квітами та прочитала з книги його ліричну поезію, що було так природно гарно, по-людськи.

Щиро виступали на святі поетеса, літературознавець Диба Алла Георгіївна, поет і прозаїк Мартинюк Ссергій Якович. Характеризуючи титанічну працю автора книги Юрія Кобзаренка та бездоганну працю фахівця-філолога, поетеси Тетяни Майданович, вони відзначили, що видавництво художньої літератури «Дніпро» може пишатися таким достойним виданням, де вміщено поетичні твори про наших українських захисників. Хочу навести один із таких публіцистично-виразних текстів, з народно-пісенною мелодикою рядків:

Крим, Донбас – це Україна
Слова і музика Юрія Кобзаренка (Полякова)

Там, на Сході, степи давні,
Ховаються змії.
Вітер гонить чорні хмари,
Пруть війська з Росії.

Приспів:
Та не буде вам везіння,
Найманці московські.
Крим, Донбас – це Україна,
Наш життєвий простір.

Гумконвої смерть завозять,
Зброю і набої.
Із Кремля знов шлють злочинців,
Весь Донбас у крові.

Приспів.

Схаменіться, подивіться,
Що ви наробили:
Ваше слово, честь рашистська –
Хрести і могили.

Приспів.
11.09.2015

А коли ведуча імпрези запросила мене до слова, я чесно сказав про унікальність, як автора книги Юрія Кобзаренка, так і самої книжки. Особливо звернув увагу на важливий аспект – слід з такою книжкою йти до молоді, до школярів та студентів, у бібліотеки, щоб чули учні та вчителі щирий пісенно-поетичний голос сучасності, прекрасні пісні сучасного барда, волонтера, поета.

На завершення прекрасної презентації хористи відомого етнографічного хору «Гомін» виконали кілька українських патріотичних пісень.

На завершення прекрасної презентації хористи відомого етнографічного хору «Гомін» виконали кілька українських патріотичних пісень. Хай живуть «Хроніки сонячних струн: 2014-2020» і творці цієї книги на силу та благо нашої матері-України!

Петро Шульга, радіожурналіст, член НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я