Інформація від юриста з питань авторських прав про новий додатковий механізм захисту твору в інтернеті

0

Ольга Бурштин, кандидат юридичних наук, доцент, практикуючий юрист, у своєму блозі на Фейсбук розмістила допис про додатковий механізм захисту твору в інтернеті, який має зацікавити авторів — «WIPO PROOF — надійний цифровий доказ». Сервіс не безкоштовний.

Ольга Бурштин: «Давайте швиденько розглянемо новинку і зрозуміємо — чи воно нам треба. 

ВІПО — це не просто сайт, це сайт Всесвітньої організації інтелектуальної власності: та, що випускає директиви та займається урегулюванням інтелектуальної власності у світі!
Відчуваєте розмах?

ВІПО — Створена в 1967 році. Ми є членами з 12.04.1970 р.

«WIPO PROOF — це нова цифрова послуга, яка дозволяє отримувати цифровий відбиток (вони звуть його токен) будь-якого файлу з датою відліку та часу, підтверджуючи істотність створення файлу в конкретний момент часу. Ця нова послуга доповнює чинні системи інтелектуальної власності (ІС) ВОІС».

Як отримати відбиток (токен)? Спочатку треба зареєструватися на сайті як користувач. В юзернейм можете вказати свій псевдонім і таким чином отримаєте ще одну плюшку.

Далі завантажте потрібний файл та оберіть його ім’я. Система присвоїть файлу токен, той самий цифровий відбиток.

«Токени WIPO PROOF — це цифрові відбитки пальців вашого файлу з датою та часом; ці токени отримують невизначений термін дії, і за замовчуванням ВОІВ зберігає їх протягом 5 років».

Сервіс каталогізує ваш твір і присвоїть унікальний номер.

Нащо нам треба час створення твору? Це безпосередньо допоможе довести, що ви його перший автор, тому право авторства належить вам.

А тепер мінус.

Ціна такого щастя кусюча і становить 20 швейца́рських франків, тобто = 607,87 кровних.

На хвилиночку, реєстрація в Україні із Сертифікатом — коштуватиме вам 350-400 грн в найгірший день!

5 років??? То такий жарт? Вони кажуть, що термін необмежений та саму інформацію на сайті бережуть лише 5 років. Свідоцтво не має жодних часових обмежень.

То нащо такі витрати? Я припускаю, що таки рано чи пізно відбудеться уніфікація систем захисту ІВ, і оці Токени стануть посвідченням авторського права. А поки цього не сталося, це додатковий механізм, доволі сумнівний для нашого регіону…

ВІПО пояснює важливість токена так:

«Можливість підтвердження сутності творчого виробництва в момент створення має принципове значення для його захисту від потенційно незаконного присвоєння або досягнення. Автори можуть використовувати токени WIPO PROOF для підтвердження того, що вони володіють оригінальним творчим виробництвом раніше, що залишаються. Або, наприклад, музичні видання, які є результатом, є результатом колективних підсилювачів та у зв’язку з цим діють окремі авторські права на вірші (текст) та фактичне музичне виробництво. Аналогічним образом кіно- та відеопродукції нерідко є результатом праці кількох авторів. WIPO PROOF дозволяє вести окремий навчальний стиль, сценарій, музичні вироблені та готові продукти, що цінно у майбутніх потенційних спорах щодо власності.»

Чи платити 650 грн, чи ні — вирішувати вам. Даний токен звісно стане додатковим доказом у суді, може стати важелем впливу на пірата в досудовому врегулюванні: однак, не допоможе якщо інтернет шахрай виявиться надто самовпевненим. Від себе скажу — ідея класна, та не для нашого законодавства».

Послугу можна отримати тут: https://wipoproof.wipo.int/wdts/

Ольга Бурштинкандидат юридичних наук, доцент, практикуючий юрист

___

З іншими дописами Ольги Бурштин можна ознайомитися на її сторінці у Фейсбуці: Ольга Бурштин

https://wipoproof.wipo.int/wdts/
Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я