Іран є співучасником воєнних злочинів та терактів росії проти України — МЗС

0

Очільник відомства Дмитро Кулеба звернувся до колег із країн Євросоюзу із закликом накласти на Іран санкції.

росія продовжує здійснювати теракти проти цивільного населення та критичної інфраструктури України, використовуючи іранські дрони

У МЗС України нагадали, що лише за останній тиждень рф завдала понад сотню ударів іранськими дронами-камікадзе по житлових будинках, електростанціях, очисних спорудах, мостах та дитячих майданчиках у низці українських міст.

Через дії країни-агресора загинули та отримали поранення десятки людей, зокрема діти. Пошкодження отримали будівлі двох дипломатичних установ у Києві.

«Надання зброї для ведення загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян робить Іран співучасником злочину агресії, воєнних злочинів та терористичних актів росії проти України. Закликаємо Тегеран негайно припинити постачання будь-якої зброї росії. В іншому випадку Іран та його керівництво нестиме найсуворішу відповідальність, зокрема в рамках міжнародних судових процесів щодо злочинів росії проти України», — наголосили у МЗС.

Очільник відомства Дмитро Кулеба звернувся до колег із країн Євросоюзу із закликом накласти на Іран санкції.

«Жорсткі санкції проти Ірану набувають особливої актуальності на тлі повідомлень про наміри іранської сторони передати росії балістичні ракети «земля-земля» для їхнього використання у війні проти України», — пояснили у МЗС.

Додається, що Україна вживатиме всіх доступних заходів задля захисту громадян, суверенітету та територіальної цілісності від зовнішньої агресії в рамках втілення невід’ємного права на самооборону відповідно до Статуту ООН.

Допомога росії від Ірану у війні проти України

Відомості про придбання Росією в Ірану тисячі дронів-камікадзе Shahed-136 з’явилися в середині серпня, хоча в Тегерані продовжують офіційно заперечувати угоду.

За словами президента Володимира Зеленського, рф купила у Ірану 2400 дронів-камікадзе. Такими даними заволоділа українська розвідка.

Іранські БПЛА активно використовуються рашистами для обстрілів мирних українських міст. Наприклад, 17 жовтня окупанти вдарили дронами по Києву. В результаті атаки загинуло четверо цивільних.

Telegram-канали з іранськими новинами повідомили, що рф могла замовити в країни дрони-камікадзе «Араш-2». Це нова розробка, яка володіє більш потужною боєголовкою, в порівнянні з Shahed-136. А заявлена дальність польоту цих БПЛА нібито становить 1700 кілометрів.

За даними The Washington Post, Іран збирається продати росії балістичні ракети малої дальності Fateh-110 і Zolfaghar. Вони здатні вражати цілі на відстані 300 і 700 кілометрів відповідно.

17 жовтня видання Politico написало, що США збираються ввести санкції проти Ірану і третіх осіб за допомогу росії у війні.

Євгенія Соколенко

Фото — УНІАН

unian.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я