Івано-Франківськ: літературні читання нагадали про Івана Франка

0

На честь 165-річчя від народження Каменяра в Івано-Франківську відбулися традиційні літературні читання. Вони розпочалися біля пам’ятника Івану Франку на однойменній площі в центрі міста.

Про це повідомляє golos.com.ua.

Відкрив захід міський голова Руслан Марцінків. До урочистостей приєдналися письменники та журналісти, педагоги і студенти, учнівська молодь та громадські активісти. Втім, кожен охочий міг цитувати напам’ять Франкові поезії та уривки із прози, зачитувати чи просто дискутувати про творчість Каменяра та його роль у розвитку української культури тощо.

«Важко переоцінити роль письменника, поета, політичного та громадського діяча для нашої культури і суспільства. А такі заходи привертають загальну увагу до творчості Івана Франка», — акцентував організатор заходу, голова Громадської ради облдержадміністрації Віталій Перевізник.

Обласну організацію «Просвіта» представляла громадська активістка і журналістка Марія Солодчук, котра запросила на відзначення ювілею Івана Франка, яке розпочиналося одразу після літературних читань в обласному Народному домі на вулиці Грушевського.

Тим часом біля ще одного пам’ятника Івану Франку на однойменній вулиці літературні читання проводили представники Івано-Франківської міської централізованої бібліотечної системи. До заходу долучилася й власкор «Голосу України» в області.

«Ми організували мандрівні читання адресами, де перебував у нашому місті Іван Франко, — розповіла Ганна Паркулаб, завідувачка кімнати-музею та краєзнавчого відділу ЦМБС. — Маємо на меті відвідати саме ці місця, де ступала нога Каменяра. Вулиця названа цим ім’ям неспроста, адже тут, у нинішньому ліцеї імені Івана Пулюя, навчалася перед ІІ Світовою війною дочка Зеновія Франкового сина Тараса. То була жіноча семінарія. На цій вулиці мешкали побратими Івана Франка. А перше знайомство з нашим містом в Івана Франка вийшло не дуже поетичне. В 1880 році його як арештанта утримували в підвалах міської Ратуші дорогою із Коломийської гімназії, де він доти навчався, до рідного села Нагуєвичі».

Завідувачка міської бібліотеки № 4 Наталія Ліктей доповнила колегу, що ще одне місце літературних читань — вулиця Труша, де викладений із мозаїки портрет Наталії Кобринської. В 1884 році письменниця створила «Товариство руських жінок», до якого дуже прихильно ставився Іван Франко, зустрічався там зі своїм першим коханням — сестрою свого товариша Ольгою Рошкевич із Лолина. Дівчина передавала йому для друку зібраний бойківський фольклор. Так само сюди навідувалася й письменниця Ольга Кобилянська, котра передавала Франкові свої твори для друку у львівській газеті «Діло». Бувала тут і Климентина Попович, яка немало захоплювалася Франком через його неабиякий ораторський хист.

Людмила СТРАЖНИК
Івано-Франківська область

Фото автора

Чільне фото: Віталій Перевізник та Марія Солодчук

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я