Український аудіогід з’явився у музеї Ван Гога в Амстердамі

0

У музеї Ван Гога в Амстердамі з’явився аудіогід українською.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, офіційна церемонія відкриття розпочалася із відеозвернення першої леді України Олени Зеленської.

Вона зазначила, що цей аудіогід не лише робить прекрасні роботи нідерландського художника Вінсента Ван Гога доступнішими україномовним відвідувачам, але й є вагомим доказом того, що мистецтво долає кордони.

У музеї Ван Гога в Амстердамі з’явився український аудіогід / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

“Це – четвертий музей, який заговорив українською в Нідерландах. Загалом це вже 80-й музей в проєкті першої леді пані Олени Зеленської. Реалізували ми цей проєкт швидко, а добивалися — досить довго. Насправді це була мрія від самого початку проєкту, щоб саме музей Ван Гога заговорив українською, бо Ван Гога знають всі. Домовленість про те, що ми починаємо роботу була ухвалена наприкінці літа і за пів року проєкт був реалізований”, — сказав в коментарі Укрінформу посол України в Нідерландах Олександр Карасевич.

Директорка музею Ван Гога Емілі Горденкер розповіла Укрінформу, що українська стала 12-ю мовою в аудіогіді.

“Я думаю, що всі в Нідерландах підтримують український народ. Ми всі вважаємо, що це неймовірно важливо. А для мене особисто, можливо, трохи більше. Батько мого батька, тобто мій дідусь емігрував із західної України до Сполучених Штатів на початку 20 століття… У нас в музеї є аудіогід багатьма мовами, бо люди з усього світу приходять до музею Ван Гога. Українська мова стала 12-ю мовою в аудіогіді. Ми дуже сподіваємося, що українці, які відвідають музей, використовуючи аудіогід своєю рідною мовою, ближче відчують історію та надію художника”, — сказала Горденкер.

Українська кінорежисерка Марія Пономарьова додала, що аудіогід розповідає не лише про твори Ван Гога.

“Аудіогід складається не лише з картин, а там також є частина, де можна почитати листи Ван Гога, подивитися на його кімнату. Я думаю, що це просто фантастична можливість бути в діалозі з Ван Гогом та його спадщиною за допомогою голосів Ірми Вітовської та Павла Скороходька”, — сказала Пономарьова.

Як повідомляв Укрінформ, український аудіогід з’явився у Фінському музеї фотографії.

Аудіогід було створено для постійної виставки Etsin («Шукаю»). Прослухавши його, можна дізнатися не тільки про історію фотографії, а й про важливий епізод культурних зв’язків між країнами – перебування у Фінляндії легенди українського театру – акторки Марії Заньковецької, 170-річний ювілей якої святкуємо цього року. Записи доступні також фінською мовою.

Фото: nibu.kyiv.ua

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я