Книга про цікаві турецькі професії перемогла на літературному конкурсі в Україні

0

Книга про цікаві турецькі професії «Я працюю між Європою і Азією» української письменниці Катерини Загородньої перемогла в Шостому літературному Всеукраїнському конкурсі імені Леся Мартиновича у номінації «Книга. Проза. Публіцистика».

Про це письменниця та журналістка Катерина Загородня, яка є представницею української діаспори в Туреччині, розповіла в коментарі Укрінформу. 

«Це моя перша книга українською і мені дуже хотілось, щоб її прочитали професіонали письменницької справи, аби почути їхнє враження та оцінку, щоб знати в якому напрямку рухатись далі. Книга посіла перше місце в номінації «Публіцистика». До речі, єдина книга з-за кордону, яку так високо оцінило журі конкурсу. Книга про простих турецьких робітників, думаю, вона перекликається з тематикою творів Леся Мартовича, адже він теж охоплював тему трударів свого часу», — сказала Катерина Загородня.

Письменниця переконана, що книговидавництво у воєнний час набуває ще важливішого значення.

«У свій час Голлівуд отримав завдання від уряду США знімати фільми з хепі-ендом, щоби підняти моральний настрій населення. Думаю, що писати та видавати книги не про війну в наш час може бути помічним та потрібним, така література може бути навіть терапевтичною. Читання може допомогти людям опанувати тривожність,  воно заспокоює дихання, заколисує і відволікає від реальності. Цей ефект від книги буде тривати не довго, але годину-дві відносного внутрішнього спокою книга може забезпечити», — сказала письменниця. 

Після початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну 24 лютого всі кошти від продажу книги авторка направляє на благодійність: на рахунок української спілки в Анкарі для закупівлі гуманітарної допомоги та у фонд «Повернись живим». Книга доступна в електронному вигляді. 

Всеукраїнський літературний конкурс імені Леся Мартовича проводиться з 2011 року на відзначення пам’яті українського галицького письменника, правника і громадського діяча Леся Мартовича. Метою конкурсу є активізація літературного життя, популяризація українського художнього слова серед широких верств населення, а також залучення нових авторів, як львівської, так і інших областей України для спільної праці на ниві літератури.

Нагадаємо, Українська спілка в Аланії передала книги, видані в Україні, у державну бібліотеку ім. Еміне Хаджикура в Аланії.

Фото: з архіву Катерини Загородньої

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я