Книжки для дітей під час війни

0

Чи варто видавати дитячі книжки під час воєнного стану? Письменниця Валентина Пустова та видавчиня Марія Дружко абсолютно впевнені, що варто. І доводять це не словом, а ділом.

5 травня 2022 року за сприяння Дніпропетровської обласної бібліотеки для дітей відбувся круглий стіл, присвячений саме питанню книговидання у ці тривожні часи. У заході взяли участь представники видавництва «Дружко» – директорка Марія Дружко та художня редакторка Євгенія Яворська, Золота письменниця України Еліна Заржицька й коректорка, поетка та композиторка Олена Швець-Васіна, бібліотекарі, представники громадськості.

Учасникам було презентовано нову дитячу книжки дніпропетровської авторки Валентини Пустової «Христинка і Дракончик». Збірка казкових історій вийшла друком уже в умовах активної фази російсько-української війни.

Головне питання, що було порушене під час круглого столу, постало таким: чи варто видавати книжки, а особливо, дитячі, під час війни? Відповідь усіх учасників була однозначна: так! Валентина Пустова, для якої це перша книжка, розповіла, що отримує від українців, хто придбав книжку, відгуки та світлини. Є фото, як діти читають збірку навіть у бомбосховищі. Багато людей, тікаючи від війни, не думають про книжки, каже письменниця, а іноді люди прибувають із гарячих точок без нічого. І така добра і яскрава книжка чудово відволікає малечу від страхів.

«Христинка і Дракончик» – збірка коротких казочок та оповідань для молодшого шкільного віку, де вправно поєднано українські традиції, сучасність і фантастичні елементи. Читаючи книжку, занурюєшся в казковий світ дитинства, де дощик, сонячний промінчик і дерева – живі істоти, з якими товаришує першокласниця Христинка. Книжка прищеплює любов до всього українського, рідного, традиційного.

Еліна Заржицька відмітила цільність збірочки та письменницьку майстерність авторки, яка як педагог чудово розуміє дитячу душу.

Олена Швець-Васіна, яка також є композиторкою і виконавицею, привітала авторку й видавництво з безумовним успіхом і зробила пані Валентині музичний дарунок – заспівала пісню на слова української поетки з Америки Оксани Маковець «Мова України».

А від колективу Дніпровської бібліотеки для дітей на Валентину Пустову чекав особливий подарунок – справжня вистава лялькового театру за мотивами одного із оповідань авторки!

Світлини надані фотографом Олексієм Михайловським

Євгенія Яворська

м. Камʼянське

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я