Книжки – потужна духовна ідеологічна зброя, яку ми всі маємо употужнювати і розвивати

0

ЗАЯВА СЕКРЕТАРІАТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ ПИСЬМЕННИКІВ УКРАЇНИ У ЗВ’ЯЗКУ З РІШЕННЯМ УКРАЇНСЬКОГО ІНСТИТУТУ КНИГИ ЩОДО НЕМОЖЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМ ІЗ НАДАННЯ СУБСИДІЙ КНИГОРОЗПОВСЮДЖУВАЧАМ ТА СЕРТИФІКАТІВ НА КУПІВЛЮ КНИЖОК

Як стало відомо, Український інститут книги повернеться до розгляду реалізації програм із надання субсидій книгорозповсюджувачам та сертифікатів на купівлю книжок після закінчення воєнного стану в Україні. По це йдеться на офіційному сайті цієї організації.

З історії цього питання: ще торік, у липні, набув чинності закон, за яким із січня-квітня 2023 року мала розпочатись програма надання громадянам України щорічних сертифікатів на придбання книжок, а також програма підтримки розповсюджувачів видавничої продукції через субсидії, що відшкодовують витрати на найм чи піднайм.

Проте  Український інститут книги  виступив із заявою, що у держбюджеті на поточний  рік коштів на реалізацію цих проєктів не передбачено. Зокрема в УІК зауважили: «У період дії воєнного стану економіка України функціонує в умовах безпрецедентних викликів і наявні фінансові ресурси держави насамперед спрямовуються на виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, безперебійного функціонування бюджетної сфери та життєво необхідних потреб жителів територіальних громад, реалізації заходів територіальної оборони і захисту безпеки населення».

Проте, як стало відомо, УІК для реалізації цих програм підготував відповідні нормативно-правові акти, які надав в установленому законом порядку на погодження та затвердження, але тепер це питання Уряд розгляне лише після закінчення чи скасування воєнного стану в Україні.

Звичайно, це рішення викликало сплеск обурення в широких колах української громадськості і його  гостро засудили провідні українські митці, дотичні до творення сучасної української культури.

Секретаріат Національної спілки письменників України також не погоджується з таким рішенням УІК, бо воно має вузький аспект і зводиться лише до відсутності фінансування відповідної книжкової галузі, що зумовлено воєнним станом і неможливістю повнокровного її функціонування, і вважає, що на цю проблему треба дивитися значно ширше, зусібіч, зокрема на те, що таким чином ми відмовляємося від найпотужнішої української духовної зброї! А це під час війни і тих жорстких умов виживання, у яких опинилося українське суспільство, неприпустимо!

Ми наполягаємо на тому, щоб рішення УІК було всебічно розглянуте й обговорене зі всіма компетентними особами, від яких, по суті, залежить  духовне майбутнє нашої країни!

На гіркому прикладі російських загарбників ми можемо твердо заявити, що книжки – це теж зброя, потужна духовна ідеологічна зброя, яку ми всі маємо й употужнювати, і розвивати!

Усі ми є свідками того, як російські окупанти бояться не лише українських книжок, які знищують на окупованих територіях, а й навіть української літери Ї, яка стала своєрідним символом українського опору на загарбаних рашистами українських землях.

То як можна відмовитися від того, чого так люто ненавидить і жахається наш споконвічний ворог – росія?!!  Адже це одна з найважливіших стратегій розвитку нашої культури!

Секретаріат Національної спілки письменників України звертається до всіх, кому не байдужа українська культура, зосібна доля поширення української книжки під час війни, попри фінансові труднощі, підтримати цю важливу галузь нашої культури, розвивати її й далі, а також надати можливості її фінансування.

Ми звертаємося до керівництва УІК переглянути своє рішення і зважити на неспростовні аргументи, які промовляють про його неприпустимість і шкідливість як для українських громадян, так і для української державності.

Секретаріат Національної спілки письменників України

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я