Крим, який ми любимо

0

У Будинку письменників презентували антологію «Крим, який ми любимо». 15 листопада 2016 року Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України, Національна Спілка письменників України (НСПУ), Університетське видавництво «ПУЛЬСАРИ» провели «День Криму в Києві» під гаслом: «Науковці та письменники про Крим». 

 

Підставою для проведення цього заходу є вихід у світ антології «Крим, який ми любимо», щойно виданої на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» 2016 р. столичним Університетським  видавництвом «ПУЛЬСАРИ». Автор ідеї та упорядник видання – провідний науковий співробітник  Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України доктор філологічних наук, професор Людмила Тарнашинська. Презентація книги відбулася 15 листопада у Національній спілці письменників України.

Книга на 600 сторінок з трьома блоками кольорових і чорно-білих ілюстрацій (репродукцій картин І. Айвазовського, М.Волошина, К.Богаєвського, С.Ярового та інших майстрів пензля) оформлена з особливою любов’ю і естетичною вишуканістю. Вона привернула увагу і любителів художнього слова, і тих, кому дорога Україна, її територіальна цілісність, зрештою – історична справедливість. Під однією обкладинкою об’єднано художні твори більш як ста письменників – класиків української, кримськотатарської та частково російської літератур, а також сучасних авторів (тексти подано трьома мовами).

У якості вступної статті – ґрунтовне дослідження Людмили Тарнашинської «Маєстат сонячного півострова: Кримський профіль України». Поезія, коротка проза, публіцистичні нотатки об’єднані в чотири розділи. «Море усіх обдаровує щедро»  презентує гроно яскравих класичних імен, серед яких Леся Українка і Максиміліан Волошин, Олександр Олесь і Грицько Чупринка, Микола Зеров і Максим Рильський, Дмитро Загул і Євген Плужник,  Борис Чичибабін і Леонід Первомайський, Леонід Вишеславський і Микола Вінграновський, Леонід Талалай і Роман Лубківський, Борис Мозолевський і Віктор Кордун… Класичний заспів успішно розвиває і продовжує другий розділ «Твоя краса зі мною, Криме мій!», де вміщені твори 12-ти кримськотатарських письменників, зокрема Номана Челебіджихана –  легендарного політичного та громадського діяча, який написав національний гімн кримських татар «Я присягнув». Розлоге художнє полотно створюють розділи «О перло дивне кримської землі…» (поезія сучасників) та «Кримські візії» (коротка проза й публіцистика окремих класиків та сучасних авторів).

До слова були запрошені  голова НСПУ Михайло Сидоржевський, автор ідеї, вступної статті та упорядник антології Людмила Тарнашинська, директор Університетського видавництва «ПУЛЬСАРИ» Лариса Копань.  Лауреати  Шевченківської премії України Юрій Ковалів, Дмитро Павличко, а також інші учасники презентації  Софія Майданська, Станіслав Шевченко, Дмитро Дроздовський, Ігор Павлюк, Наталя Науменко, Вадим Пепа, Валерія Богуславська, Олексій Зарецький. Вірші кримськотатарських авторів читали студенти Таврійського університету.

За інформацією Інституту літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я