Література з акцентом: Болгарія

0

Мене звати Крістіян Енчев (Kristiyan Enchev). Я народився і виріс у Болгарії, в маленькому містечку Силістра біля річки Дунай. Спочатку в університеті я вивчав дві іноземні мови, а потім менеджмент міжнародного бізнесу. Мені подобаються великі життєві зміни, тому я завжди кидаю виклик самому собі пробувати щось нове — щось таке, про що я нічогісінько не знаю. Останні шість років я працював на круїзному лайнері, і ось нарешті настав час для нового виклику. Про це пише chytay-ua.com.

У якому класі (або школі: початковій/середній/старшій) ти почав вивчати літературу? Як відбувався цей процес: ви знайомилися з творами під час уроків чи читали твори вдома, а потім разом з учителем та учнями обговорювали їх на уроці?

Ми почали читати книги вже в середній школі, до цього наші вчителі просто читають нам казки. Коли ми почали самостійно читати літературу, нам задавали завдання щось на кшталт: що хотів сказати автор? що він відчував? про що думав? Загалом завдання стосувалися ідей самого автора.

Який твій найулюбленіший письменник зі шкільної програми? Чому саме він/вона? І навпаки: чи є письменники, творчості яких ти терпіти не можеш?

Моїм улюбленим автором у школі був Іван Вазов, адже в його творах завжди говорилося про патріотизм, сімейні цінності, дружбу та необхідність пам’ятати власну історію. Його творчість справила величезний вплив на історію моєї країни та спосіб мислення мого народу навіть зараз. Не вважаю, що хтось здатний змінити мою думку про цього автора.

Не можу сказати, що якийсь із письменників мені не подобався, бо в цьому віці всі діти не люблять багато вчитися, хоча їм це цікаво.

Чи задавали тобі вивчити на пам’ять вірш, а потім продекламувати його перед усім класом? Який вірш зі шкільної програми запам’ятався найбільше?

Вивчення твору було обов’язковим, як і переказ його всьому класу. Деякі твори були складними, але це була одна з найцікавіших частин вивчення літератури. Деякі з моїх улюблених віршів: «Я болгарин» (Іван Вазов), «Два прекрасних ока»(Пейо Яворов), «Вітчизна» (Петко Р. Славейков), «Мила батьківщина, яка ти гарна» (Іван Вазов).

Ти вивчав іноземну літературу в школі? Якщо так, то хто з іноземних письменників/поетів тобі найбільше запам’ятався?

Так, ми вивчали іноземну літературу. До програми серед іншого входили такі письменники як Марк Твен, Крістіан Андерсон, Вільям Шекспір. Одна з моїх улюблених робіт — «Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена. Мені сподобалось ця історія, завдяки їй я почав мріяти про пригоди.

Писав есе за результатами прочитаних творів? Які оцінки зазвичай отримував? 

Так, ми повинні були писати твори за результатами прочитаних книг. Зазвичай це був короткий переказ сюжету та аналіз того, чому автор написав твір таким, яким його написав. Не можу сказати, що тоді я був в цьому дуже здібний.

Наприкінці навчального року в Україні кожен учень отримує список літератури для читання під час літніх канікул. Чи була у вашій школі подібна практика? Чи ви читали рекомендовану літературу влітку?

Так, у Болгарії було те саме. Нам давали список приблизно з 10 книг для читання протягом літніх канікул, і після цього, коли ми розпочинали шкільний процес знову, повинні були робити невелике домашнє завдання — що я думаю про прочитане? Але не пригадую, щоб я колись читав рекомендовані книги, бо в такому віці влітку у вас є цікавіші справи.

Ти мав можливість познайомитися з українською літературою?

Я не пам’ятаю, щоб колись вивчав чи навіть читав українську літературу.

Чи популярне читання в Болгарії?

Коли я був студентом, це було не тільки популярно, а й необхідно! Я гадаю, що саме так уряд промотував читання, роблячи його обов’язковим. Зараз це не так, навіть і близько не так!

Як гадаєш, якого автора у вашій країні найбільше недооцінено?

Зараз я вважаю, що більшість із них — це тому, що освіта в моїй країні стає все гіршою та гіршою, особливо в галузі літератури. Тож діти більше не вивчають найвпливовіших творів найвидатніших авторів.

Кого б ти назвав найвизначнішим автором у Болгарії? Кого можна назвати літературним амбасадором?

Як я вже згадував вище, найбільший вплив у моїй країні, і на мене зокрема, справив Іван Вазов. Він є популярним і вивчається також в інших країнах за його пристрасть і професіоналізм, і тому, що він завжди писав від серця.

Христина Пошелюжна

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я