Любов одна, як і одне життя. Відгук на книгу Олесі Омельченко «Аристократка без соціального статусу»

0

Омельченко Олеся Аристократка без соціального статусу: повість. Дніпро: Ліра, 2022. 112 с. ISBN 978-966-981-662-7

Повість відомої української письменниці Олесі Омельченко «Аристократка без соціального статусу» – новаторська як за змістом, так і за формою.

Героїня, «аристократка без соціального статусу», вірить у вічність та красу справжньої Любові, у невичерпність сили духу Людини з великої літери. Поезія, іронія, гумор, філософські роздуми, спогади та форма сну – притаманні багатому на мовні тропи стилю письменниці.

Багатогранність таланту Олесі Омельченко просто вражає. Її проза несподівано та дуже яскраво увірвалася в літературний процес сьогодення України. До цього часу письменниця видавала поетичні твори, драми, роман у віршах, казки та вірші для дітей. У повісті «Аристократка без соціального статусу», новаторській по своїй суті, утверджується велич справжнього почуття Любові, чистого і безкорисливого, яке є символом самого життя.

Жодні тяжкі випробування долі не можуть вбити у героїні повісті Владиславі Любов, не можуть примусити її скоритися обставинам, бо Любов – у ній, бо людина сама є проявом Любові і живе доти по-людському, доки світиться і квітне Її Величність Любов.

Владислава, сильна і мужня особистість, у якісь періоди життя надломлена та слабка, бореться, змагається із силами зла й у гармонії з природою перемагає, доводячи цим, що людина не повинна впадати у відчай за жодних обставин, а діяти, вірити в неосяжну Господню силу, в безмежні людські можливості, у невипадковість кожного жити на цій прекрасній планеті Земля.

Екскурси в минуле, пов’язані з родом, юністю; форми розповіді – спогади, сни – допомагають глибше розкрити образ героїні. Одвічна тема кохання вирішується авторкою оригінально.

Найбільшими цінностями у житті є родина, Україна, Свобода, Воля, Любов, які роблять нас сильнішими, внутрішньо багатшими, захищенішими, здатними на краще змінити світ у собі та навколо.

Читаючи повість Олесі Омельченко, мимоволі усвідомлюєш потужну сакральну енергетику Слова. Повість спонукає кожного до осмислення цінності власного життя, до боротьби за своє та щастя України в цілому, вселяє віру в можливості Людини.

Переконаний, що нова книга письменниці – є не тільки її значним досягненням у творчості, а й ціннісним внеском у літературу України.

Анатолій Шкляр, член НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я