Збірка короткої прози від Станіслава Асєєва: зустрічаємо книгу «Шелест бамбукового гаю»

0

У «Видавництві Старого Лева» побачила світ нова книга Станіслава Асєєва – збірка короткої прози «Шелест бамбукового гаю». Відомий широкому загалу насамперед як публіцист, автор книжок «»Світлий шлях»: історія одного концтабору» та «В ізоляції» (за останню здобув Шевченківську премію у номінації «Публіцистика та журналістика») Станіслав здивує читачів пронизливими різножанровими текстами, що були написані у період між 2011-2021 роками.

У них чарівна леді своїми сльозами освічує темряву байдужого міста, священник і убивця змушені ділити одну в’язничну камеру на двох, коханці вирушають на край світу, а бізнесмен-торговець знай прораховує на калькуляторі усе своє життя. Також у книжці подано щоденник, що його автор вів у 2014-2016 роках. Розпочинаючи зі сумнозвісного «параду полонених» в Донецьку й закінчуючи похороном терориста Мотороли, Станіслав крок за кроком фіксує власні емоції та думки: що відчуває людина, коли на її очах руйнується увесь знайомий світ, канонада розриває небо над головою і Бог, що не зупинив світову бійню, не вберіг від страждань і смерті мільйони невинних людей, не спустився в Аушвіц — чи варто на нього чекати тут, у Донецьку?

«Збірка «Шелест бамбукового гаю» складається з різножанрових творів, над якими я працював протягом 10 років, якщо дивитись суто хронологічно. Відкривається вона найбільш незвичним для мене жанром – казкою, яка стала можливою тільки тому, що я свого часу обіцяв її написати для однієї людини. І це був один з найважчих літературних досвідів, адже я не казкар, і для цього треба емоційно стати дитиною. Інші твори вміщують в себе мотиви французького екзистенціалізму, японської естетики та автобіографії часів мого життя в окупації, яка вплетена в художній твір. Окремо стоїть щоденник, який я завжди сприймав як особливий вид творчості, адже саме у погляді на власну біографію мислення набуває найглибших форм», – розповідає про збірку Станіслав Асєєв.

Художнє оформлення книги виконав Іван Шкоропад.

Збірка «Шелест бамбукового гаю» доступна у паперовому та електронному форматах.

Станіслав Асєєв – письменник, журналіст, громадський діяч та блогер. Почесний член українського ПЕН. Лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка (2021). Понад два з половиною роки перебував у полоні російських гібридних сил в окупованому Донецьку. Автор книг «»Світлий шлях» : на історія одного концтабору», «В ізоляції».

starylev.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я