«Ми сміялися, а потім потрапили в пекло»: Письменник із Колумбії, якого супроводжувала загибла Вікторія Амеліна, розповів про момент вибуху в Краматорську

0

Вночі український PEN повідомив про смерть письменниці Вікторії Амеліної, пораненою внаслідок ракетної атаки на Краматорськ. Вона супроводжувала групу колумбійських письменників і журналістів. Колумбієць Ектор Абад розповів про те, що відбулось. Колумбійський письменник Ектор Абад був у складі колумбійської делегації, яка разом із Вікторією Амеліною приїхала до Краматорська Донецької області. Він дивом отримав легке поранення під час ракетної атаки на піцерію Ria Pizza, де вони перебували. Крім Вікторії Амеліної, разом із ним у піцерії перебували Серхіо Харамільо, колишній комісар із питань миру в Колумбії, колумбійська журналістка Каталіна Гомес і водій, який їх супроводжував. Письменник розповів виданню El Pais, що відбулось того дня. Патріоти України пропонують вашій увазі його розповідь.

«Вибух струснув нас, як блискавка. Здавалося, що час сповільнився, коли все навколо нас падало. Моє тіло було вкрите темними бризками, тому я подумав, що поранений, але болю не відчував. Кажуть, коли тобі боляче, іноді болю немає. Я мовчав. У вухах дзвеніло — і досі дзвенить. Навколо мене люди кричали від страху і болю. Мені якось вдалося підвестися», — розповів він про перші хвилини після вибуху.

За його словами, за лічені хвилини до вибуху вони за столиком безтурботно жартували про вечірню комендантську годину та заборону алкоголю в охопленому війною регіоні. Вікторія Амеліна, яка сиділа поруч з Абадом, замовила безалкогольне пиво.

«Ми намагалися випити алкоголь, сміялися, — розповів Абад, — і раптом опинилися в пеклі. Каталіна думала, що я поранений через кров на мені. „Вибачте, що привела вас сюди“, — сказала вона так, наче вона була винна, а не росіяни. Колумбійці завжди відчувають себе винними в чомусь».

Він зізнався, що в хаосі після вибуху, вони спочатку подумали, що Вікторія не постраждала, бо вона все ще сиділа на тому самому місці. «Я озирнувся навколо, і всі були в порядку, крім Вікторії, — сказав Абад. — Вона сиділа прямо, але дуже нерухомо, без крові та із закритими очима — у тому ж положенні, в якому вона сиділа, коли замовляла пиво. Але вона була дуже бліда. Каталіна та Серхіо розмовляли з нею, але вона не відповідала. Мене витяг українець, який думав, що я поранений. Я побачив, що автомобіль Діми (водія) розбитий, хоча він був припаркований трохи далі від ресторану. Як не дивно, машина була розбита, а ми ні. Я чув, як люди кричали українською. Я пішов геть, почуваючись розгубленим… Усі думали, що я поранений. Почали приїжджати швидкі. Серхіо подзвонив мені, тому що вони не могли мене знайти, тож я повернувся до місця падіння ракети», — поділився він.

У своєму інтерв’ю Абад поділився подробицями смертельного поранення, яке отримала Вікторія Амеліна. За його словами, Вікторія отримала осколкове поранення голови. Її швидко доправили до лікарні. Абад, Гомес і Харамільо також потрапили до лікарні. Серхіо Харамільо надали допомогу через поранення стегна.

«Люди кричали та бігали, кров у коридорі, люди стояли на колінах над пораненими — це була шокуюча сцена… Вікторію не опізнали, оскільки у Каталіни була її сумочка. Ми показали її фото і пояснили, що вона важлива письменниця. Через кілька годин ми поїхали до нашого готелю, засмучені пораненням Вікторії і не розуміючи, чому у нас усе гаразд, а у неї ні», — поділився він.

Ектор Абад приїхав до України у складі колумбійської кампанії Aguanta Ucrania (Підтримай Україну). Перш ніж відправитися на схід України, щоб особисто висловити свою солідарність з українцями, ближче до зони бойових дій, він відвідав Книжковий арсенал у Києві. Він зізнався, що, перебуваючи в Україні, він зіткнувся з питаннями, які ніколи не думав, що йому доведеться поставити собі.

Ракетна атака на Краматорськ відбулась у вівторок 27 червня. Вікторія Амеліна стала 13-ю жертвою варварського удару по мирному місту. Поранення отримали 65 осіб. Український PEN повідомив про дату і місце прощання і поховання Вікторії Амеліної.

patrioty.org.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я