Італійська вілла Лесі Українки

0

Ідеться про віллу «Adriana» (раніше — «Natalia»), розташовану на Corso Casalotti, 112. Тоді вона належала родині Садовських, які були далекими родичами Косачів. «Живу я тут у папиних земляків і трошки ніби родичів… Я у них на пансіоні і дуже добре встроїлась, головне без всякого клопоту і по-санаторськи», — писала Леся Українка в листі до Л. Драгоманової 4 січня 1902 р.

Меморіальна табличка на одній із вілл італійського Сан-Ремо, де жила Леся Українка з 6 грудня 1901 р. до весни 1903р.

Цікаво, що навпроти цієї вілли розташувалась резиденція Альфреда Нобеля, де він і помер у 1896 р.

У Сан-Ремо Леся Українка написала такі поезії, як «Ой я пострелена, порубана словами», «Гострим полиском хвилі спалахують», «Дим», «Угорі так ясно зорі сяють», поеми «Бранець» та «Вавилонський полон».

Італія, зокрема санремівці, не забувають геніальної Лесі Українки. З ініціативи відомої краєзнавиці, дослідниці і перекладачки Марини Моретті 28 травня 1998 р. на будинку вілли, де жила Леся, була встановлена меморіальна дошка з написом на двох мовах: «На цій віллі в 1902-1903 роках жила поетеса Леся Українка, палка виразниця українського національного руху».

Тоді ж були організовані наукові читання та круглий стіл у дзеркальній залі міського палацу, на якому зокрема виступила з доповіддю доктор філологічних наук, професор кафедри славістики Римського університету «La Sapienza» Оксана Пахльовська, дочка Ліни Костенко.

Elias Hanter (текст і фото)

Джерело: history.diaspora

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я