Михайло Гачинський. «Завершальний шлях до остаточної незалежності»: відверті роздуми над історією нашого народу, переплетені спогадами автора, як особливий вид літературної творчості

0

У видавництві «Нова Зоря» в Івано-Франківську побачила світ книжка Михайла ГАЧИНСЬКОГО «Завершальний шлях до остаточної незалежності. Історичні факти, спогади, документи, чутки і погляди автора». М. Гачинський – уродженець Петрова на Тлумаччині, один із засновників УГС, УРП та НРУ на Івано-Франківщині, член Братства ОУН–УПА і Почесний громадянин міста Бурштина, перу котрого належать і відомі краєзнавчі дослідження «Нарис історії села Петрова» та «Петрів в часи жорстокого століття», а також спогади «Моє життя в радянському полоні».

Про його ж новий твір, який означив поважний життєвий ювілей автора, у післямові до нього Василь Андрієшин, голова Бурштинської міської ради територіальної громади, за фінансової підтримки якої книжка вийшла друком, написав так: «Праця, яку ви тримаєте в руках, – це відверті роздуми над історією нашого народу, а частково і спогади, бо автор є ровесником тієї історії, а щирі роздуми, переплетені зі спогадами автора, то є особливий вид літературної творчості, який допомагає сучасному читачеві зазирнути у минуле очима учасника тих подій і правдиво їх охарактеризувати…».

Справді, «Завершальний шлях до остаточної незалежності» – не мемуари й не наукова історична монографія, а відтворення через авторське розуміння українця-патріота, громадського і політичного діяча тих чи інших віх довголітньої героїчної боротьби нашого народу за волю й власну державу. Автор охоплює значний відтинок часу – від початку Другої світової війни, який дослідник справедливо пропонує означити врешті не 1 вересня 1939-го, як заведено, а 15 березня того ж року – датою героїчного бою карпатських січовиків під Хустом з угорськими ґонведами, і до проголошення незалежності України та реалій сьогодення.

Як справдешній дослідник і мемуарист Михайло Гачинський перемежовує розповідь про ті чи інші реалії тієї боротьби осібними міркуваннями про самостійницькі потуги нашого народу чи спогадами-розповідями про борців за волю України в різні історичні періоди. Такий підхід до викладу матеріалу, на наше переконання, дуже важливий передовсім для читачів, бо сприяє розумінню авторських висновків. Адже повномасштабне вторгнення російських загарбників в Україну 24 лютого 2022 року й героїчне протистояння нашого народу ворожій агресії, яке триває понад рік, змінило порівняно з 2014-м, коли тільки почалася війна з московитами, не лише наше життя, а й спосіб мислення та світосприйняття.

На думку авторів передмови – провідника мілітарного підрозділу «Братство «Грома» (Івано-Франківськ), члена НТШ Віталія Риса та голови Всеукраїнського братства ОУН–УПА Богдана Боровича, «кожен українець – це автор Незалежності, кожен українець є борець за Соборність і кожен українець претендує на те, щоб увіковічити своє ім’я у пантеоні борців за Незалежність України».

Водночас М. Гачинський у своїй праці історичну правду не причісує, а наводить і документальні факти, які засвідчують, що в боротьбі за волю України не бракувало зрадників і перевертнів: «Великих втрат українська партизанка зазнавала від зрадництва. Звичайно, зрадників карали жорстоко, але покарати легше, ніж виявити…». Значна частина цього історико-краєзнавчого видання – у фактах і постатях – присвячена й висвітленню в контексті всеукраїнського прокладання шляхів до постання суверенної Української держави героїзму конкретних вояків УПА та підпільників ОУН у їхній боротьбі супроти російських зайдів на Прикарпатті, зокрема й на теренах Бурштина.

Отже, книжка М. Гачинського «Завершальний шлях до остаточної незалежності» – то глибокі роздуми патріота-націоналіста крізь призму часу й подій, які вкотре підтверджують, що дорога до незалежності України – це постійна боротьба, не безкровна, а жертовна й героїчна, яка триває й досі.

Ігор ЛАЗОРИШИН

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я