Михайлові Старицькому виповнилося 175 років від дня народження

0

14 грудня минуло 175 років від дня народження видатного українського письменника і театрального діяча Михайла Старицького (1840-1904). Масовій аудиторії він відомий, як автор п’єси «За двома зайцями», в 1961 році екранізованої кіностудією імені Олександра Довженка (режисер – Віктор Іванов).

Михайло Старицький – автор п’єс «Маруся Богуславка», «Циганка Аза», «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці», романів «Молодість Мазепи», «Розбійник Кармелюк», лібрето до опер Миколи Лисенка «Тарас Бульба», «Різдвяна ніч», «Чорноморці», «Утоплена», автор слів пісні «Ніч яка місячна».

У радянські часи постать письменника не популяризувалася. Головною причиною прохолодного ставлення до нього було те, що корифей українського театру походив із древнього роду Рюриковичів, а його мати –  з родини Лисенків. Вдома у фундатора українського театру вільно розмовляли французькою, німецькою, англійською, російською, українською мовами. Мало кому відомо, що Михайло Старицький ввів неологізми, які сьогодні вживаються, як загальновживана лексика. Це такі слова, як «мріяти», «байдужість», «завзяття», «нестямний», «хвилюватися». До речі, не всі знають, що п’єсу «За двома зайцями» насправді написав Іван Нечуй-Левицький, а Михайло Старицький обробив, скоротив і пристосував її до сцени. 

14 грудня в селі Кліщинці Чорнобаївського району Черкаської області, де народився письменник, відкрили музей Михайла Старицького. Урочисті заходи пройшли в Черкасах і Києві. У Києві в Європейському театрально-культурному центрі «Краків» відбувся урочистий концерт «Велет української сцени», присвячений 175-річчю від дня народження  видатного українського письменника, організований Національною спілкою письменників України та Спілкою театральних діячів України, на якому не було жодного представника міністерства культури. На превеликий сором, на державному рівні день народження Михайла Старицького, що доклав багато зусиль для розвитку української культури та самосвідомості нації, так і не було відзначено. І це не перша визначна подія, яку проігнорувало наше міністерство культури. 

Володимир Даниленко —

голова оргкомітету з відзначення ювілею М. Старицького

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я