Міжнародний день проти фашизму та антисемітизму відзначено у Гайльбронні, що в Німеччині

0

85 років тому Німеччиною прокотилися наймасштабніші на той час антиєврейські погроми, що ввійшли в історію як Кришталева ніч.

Багато разів проходила мимо пам’ятного знака,  який стоїть на одній із головних вулиць міста, але ніколи не задумувалася про причину його встановлення. Цього року отримала запрошення на захід, де німці вибачаються перед єврейським народом.

 Історія тих подій сягає 1938 року, коли гітлерівська Німеччина остаточно перейшла від дискримінації і переслідування євреїв до насильницького способу «вирішення єврейського питання», як висловлювався Адольф Гітлер.

Досі німці відчувають провину, бо  під час хвилі погромів 9−10 листопада 1938 року та в подальші кілька днів у Німеччині й Австрії було зруйновано близько 300 синагог та загалом до 1,4 тис. місць, які євреї використовували для молитов чи зібрань. Тисячі єврейських помешкань, магазинів, шкіл, підприємств і кладовищ було пошкоджено або знищено, розтрощено чи пограбовано, десятки євреїв загинули, сотні були доведені до самогубства. Щонайменше 30 000 євреїв у ці дні заарештували та відправили у концтабори, де сотні з них згодом померли.

Події отримали назву Кришталевої ночі через уламки скла, якими після погромів були всіяні вулиці німецьких міст. На тлі років антисемітської пропаганди та запровадження дискримінаційних щодо євреїв норм у нацистській Німеччині це був перший випадок, коли підбурювана режимом ненависть призвела до масових насильницьких дій по всій країні.

Я мимоволі проводжу паралель між тими подіями і сьогоденням. Антисемітизм і став особливо помітним в останні тижні на тлі війни Ізраїлю з ХАМАС.

 Чи не нагадують дії фашистської росії проти України такі ж злодіяння, які чинив Адольф Гітлер? Ще й як! Задурені нав’язаною пропагандою кремля росіяни не аналізуючи події, сліпо йдуть на війну, не ставлячи собі запитання: що ми робимо у чужій країні? Вони прийшли загарбати чужі землі, вбивають український народ, учиняють фізичне насильство над жінками, чоловіками, дітьми, знищують наші міста і села, палять підручники і художню літературу. Намагаються стерти з лиця землі Україну. Зазіхають на Європу.  В чому ж різниця? Її немає.

 Промова Гаррі Мергеля, бургомістра Гайльбронну, який поклав вінок до пам’ятного знаку євреям,  була палкою, проникнутою співчуттям і вибаченням перед єврейським народом.   А також вірою у те, що такого більше ніколи не повториться в історії Німеччини, бо кожна народність, кожна людина має право на життя.

По всій Німеччині, на місцях зруйнованих чи реконструйованих синагог політики, мери міст та місцеві мешканці проводили меморіальні акції спільно з єврейськими громадами. У такій акції взяли участь члени Гайльброннської української громади – Анастасія Козак, Віра Марущак, Олена Хаваліц.

  Віра Марущак, письменниця, журналістка

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я