Нарада з міжнародних зв’язків НСПУ

0

22 вересня в відбулося нарада з міжнародних зв’язків НСПУ. Голова НСПУ Михайло Сидоржевський доповів про налагодження контактів з опозиційною спілкою Білорусі, представники якої кілька разів протягом року брали участь у заходах Спілки письменників. Контакти підтримуються також із румунськими письменниками: на запрошення Союзу українців у Румунії голова НСПУ в липні відвідав Румунію, було досягнуто домовленості про підготовку антологій та обмін публікаціями у виданнях Союзу та в українській періодиці.

Відбулася також зустріч із керівником українсько-турецького культурного центру «Сяйво», під час якої було підписано протокол намірів про співробітництво між НСПУ та культурним центром «Сяйво». Голова НСПУ повідомив, що вимагають продовження контакти з письменниками Азербайджану та Словаччини. Ішлося також про співпрацю з болгарами: нещодавно радником голови призначено Анну Багряну. 

Щодо контактів НСПУ з поляками Олександр Гордон доповів, що впродовж осені відбудеться кілька зустрічей з польськими письменниками. Представники НСПУ візьмуть участь у фестивалях «Галицька літературна осінь» (Львів, Цєншковіце, Горлиця, Жешів, Тарнів) у кінці вересня – на початку жовтня, «Поетичний листопад» (Познань) 3–6 листопада, «Поети без кордонів» (Поляниця) 13–16 листопада.

Лесь Герасимчук запропонував скористатися досвідом культурних центрів, які функціонують в Україні при посольствах, зокрема з Ґете-Інститутом, Польським Інститутом, Американським домом, а також сконтактувати з представниками центрів стосовно пропозицій НСПУ.

У рамках наради йшлося також про необхідність з’ясувати, чи передбачено Міністерством культури проведення днів культури інших країн в Україні на 2016 р. Виходячи з цього, планується внести пропозиції щодо участі НСПУ в запланованих заходах.

Обговорили також потребу провести круглий стіл щодо програми «Українська книга», на який обов’язково запросити представників Держкомтелерадіо.

Про підготовку до проведення міжнародних поетичних фестивалів доповіла секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Леся Мудрак, яка повідомила, що у квітні буде проведено другий міжнародний молодіжний форум, у якому візьмуть участь представники інших країн.

Олег Жупанський запропонував створити літературний фонд для випуску книжок українських авторів за кордоном.

У нараді також взяли участь В. Даниленко, О. Божко, А. Качан, С. Борщевський, В. Ткаченко, Ю. Попсуєнко, О. Логвиненко.

Прес-служба НСПУ

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я