Нідерландські та французькі автори відвідали Україну: що побачили та з якими планами повертаються додому

0

Український ПЕН та Український інститут прийняли делегацію письменників і культурних діячів з Нідерландів та Франції. Це вже четвертий візит у межах програми In Solidarity With Ukraine («Солідарні з Україною»).

Очікується, що по завершенню візитів учасники стануть амбасадорами України за кордоном, створюючи матеріали про неї у міжнародних медіа, запускаючи проєкти підтримки.

Програма візитів In Solidarity With Ukraine організована Українським ПЕН та Українським інститутом за підтримки Prague Civil Society Centre. Інформаційний партнер програми In Solidarity With Ukraine — телеканал «Еспресо».

Протягом тижня у Києві письменниця, режисерка та сценаристка Ліза Вейда, письменник та журналіст Яап Схолтен, мисткиня Манон Упхофф, письменник Флоріан Якобс, а також французький філософ та письменник Паскаль Брюкнер зустрічалися з українськими культурними та правозахисними організаціями, військовими, відвідували звільнені міста та знайомилися з культурою країни.

«Протягом візиту я закохався в Україну. Я не можу ніяк інакше описати свої почуття, окрім: тепер я відчуваю себе частиною України. Не впевнений, що мене вразило найбільше: чи-то ваша хоробрість, доброта, дух, сила, чи почуття гумору за будь-яких обставин. Але я точно знаю, що ця поїздка опустила мене на землю та надали сил. Тепер я відчуваю, що насправді важливо у цьому світі та за що варто боротися», — розповідає письменник Флоріан Якобс.

Із враженнями та рефлексіями автори повернулись з містечок на Київщині та Чернігівщині, де на власні очі побачили наслідки російської агресії. Письменниця Ліза Вейда пригадує зустріч із жінкою, яка працює у храмі у Ірпені:

«Прекрасною була її історія про те, як вона вирішила служити у церкві після звільнення регіону. Вона, як і багато інших людей, дуже хотіла розповісти свою історію. Є певна стійкість у тому, щоб розповідати історії, для цього потрібна сила. Ця жінка, безумовно, її мала. Я цим дуже захоплююся».

Учасники зустрілися із представниками Кримської платформи. Серед культурних організацій познайомилися з діяльністю Книжкового Арсеналу, Довженко-Центру, Музею Ханенків, Національної академії мистецтв України.

У Veteran Hub вони поспілкувались з морським піхотинцем і ветераном Глібом Стрижком, який обороняв Маріуполь, а також із Катериною Галушкою, бойовою медикинею добровольчого батальйону «Госпітальєри».

Ліза Вейда, Яап Схолтен, Манон Упхофф, Флоріан Якобс взяли участь у публічній дискусії у просторі ПЕН, де поділися своїми враженнями від візиту до України, а також розповіли про висвітлення російського вторгнення у нідерландських медіа та роль українців у побудові європейського майбутнього.

Також відбулась публічна розмова на тему «Чи має Європа мужність протистояти новим диктатурам?» Президент ПЕН та головного редактора UkraineWorld Володимира Єрмоленка із живим класиком французької філософії Паскалем Брюкнером. Паскаль Брюкнер — один із найвідоміших французьких філософів та письменників. Автор філософських книжок «Тиранія каяття», «Парадокс любові», «Демократична меланхолія», «Злиденність заможності», «Уявний расизм», «Ридання білої людини» та ін., а також романів «Любов до ближнього», «Крадії краси», «Гіркий місяць» та ін.

З поверненням додому митці почуваються натхненними у тому, щоб представляти інтереси України за кордоном. Флоріан Якобс, наприклад, планує зайнятися публікацією перекладів українських книжок. Письменниця Ліза Вейда сподівається улітку повернутися в Україну, аби дослідити нові історії та написати дитячу книжку про цей досвід.

Автор — Делюрман Діана

pen.org.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я