Нова доба: Микола Кучерявий

0

Минулого року Національним музеєм літератури України та Національною спілкою письменників України було започатковано проект «Нова доба», мета якого  —  знайомити широке коло читачів та слухачів з творчістю молодих українських поетів.

Нагадаємо, перший проект відбувся навесні 2019 року, участь в пілотному заході взяли три поети – Олексій Маслов з Чернігова, киянка Надія Маслікова та Олександр Яворський з Коломиї. Саме в той час до назви «Нова доба» додалась ще одна – «Поезія з фідбеком», надаючи змістовного напряму завданням «Нової доби», адже як  самих авторів цікавить зворотній зв’язок із залом, так і слухачів цікавить поет як особистість, а тому було б дивно, якби такі зустрічі не передбачали активного спілкування.

Куратором проекту від НСПУ стала Єлена Дорофієвська, а від музею – Оксана Твердохліб. На літній період, коли у столиці та й по всій Україні розпочався гарячий фестивальний сезон, «Нова доба» зробила перерву, але куратори проекту ретельно приглядалися до нових героїв, щоб розпочати сезон якнайяскравіше.

Так і сталося. 25 вересня на зустріч зі слухачами до Національного музею літератури завітав харизматичний і талановитий, достатньо амбіційний та сповнений молодецької енергії Микола Кучерявий. Миколі лише 23 роки, але він вже має неабиякі здобутки як у творчій, так і у громадській діяльності. Музикант, репер, поет — влітку 2019 він став переможцем літературного суб-фестивалю «Леся-фест»,  а також здобув перемогу в музичному конкурсі «Music Live Awards», які відбулися під час фіналу «Студреспубліки»в Лазурному Миколаївської області.

Микола також є лауреатом музичного конкурсу «Україна єднає світ», а також одним із переможців студентського конкурсу поезії  у 2018-2019 роках. Вірш Миколи Кучерявого про буремні події на Майдані увійшов до збірки патріотичної поезії, яку було видано в Канаді українською діаспорою. На сторінках цієї книги твір Миколи надрукований поряд з творами відомих українських авторів – С. Жадана, О. Забужко, Ю. Андруховича.

А ще під час фіналу «Студреспубліки» Миколу було обрано студентським мером Києва, а тому він, окрім волонтерської діяльності, якої не полишав, наразі несе ще й велику відповідальність за студентський рух, і власним прикладом надихає молодь на продуктивну активність.

Зухвальство Миколи носить позитивний характер, це стосується і його творчості – нехай це ще не твори зрілого автора, але Кучерявий відповідально ставиться до слова, і на сьогодні має вже чималий поетичний доробок. Втім, з виданням першої збірки він не поспішає, на все свій час.

Творчу зустріч Микола розпочав з репу, чим одразу задав бадьорого тону атмосфері та заслужив прихильність аудиторії. Він читав вірші та розповідав про свої уподобання та орієнтири в літературі – згадав і Празьку школу, і Ньо-Йоркську, і, звісно, Василя Стуса, якого Микола вважає своїм беззаперечним кумиром.

Бесіда з залом видалась дуже жвавою – були питання і про особисте, і про плани на майбутнє. Як і організаторам, так і герою було приємно, що він викликав так багато позитивної уваги до себе. Зовсім незнайомі люди, які завітали на зустріч, побачивши оголошення на ресурсах НСПУ в мережі інтернет, дякували Миколі та сказали багато хороших слів на його адресу. Микола завершив свій творчий вечір виконанням відомої пісні «Вона» гурту «Плач Єремії» в дуеті зі своїм другом. Зал охоче підспівував і підтримував виконавців гучними оплесками.

Маємо надію, що «Нову добу» буде відвідувати щоразу більше слухачів, а куратори зі свого боку намагатимуться і надалі знайомити поціновувачів молодої української поезії та мистецтва з новими іменами, заохочувати творче спілкування, адже після таких зустрічей у всіх учасників  завжди народжуються нові проекти та ідеї.

Єля Дорофієвська

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я