Олександр Михед став лавреатом премії Шевельова за книжку есеїстики

0

Премію імені Юрія Шевельова за найкращу українську книжку есеїстики 2023 року отримав письменник, культуролог та культурний менеджер Олександр Михед за книжку «Позивний для Йова. Хроніки вторгнення».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне Культура.

«Це надзвичайна честь, неочікуваність отримувати відзнаку за книжку, яка не планувалась, книжку яка не мала бути, книжку, яка почала з’являтися в перший день повномасштабного вторгнення», — зауважив у своїй промові Михед.

«Позивний для Йова. Хроніки вторгнення» — дев’ята книга Михеда. У ній письменник переповів історії зі свого життя та своїх друзів під час повномасштабної війни. Робота над виданням почалася від початку повномасштабного вторгнення і тривала 13 місяців.

У книзі Михед зібрав чотири історії. Одну з них розповідає мати письменника Тетяна Михед. Іншу — військовий Євген Терещенко, який у 2014 році захищав Донецький аеропорт та повернувся знову на фронт під час повномасштабної війни. Також є розповідь від імені журналіста Євгена Спіріна, який допомагав ексгумувати тіла з масових поховань у Бучі.

У книзі автор поєднав художній жанр із нонфікшном. Зокрема, в основі назви книги — історія про біблійного Йова.

«Крізь цю книжку говорить не лише сам Михед. А говорять історії вбитих на трасах під час евакуації, закатованих в окупованих селах, розбомблених під час сну в багатоповерхівках, убитих під час виконання бойових завдань. Убитих і замучених цим російським злом. Тому ця книжка є, в чомусь, нашим спільним голосом», — зазначив президент Українського PEN Володимир Єрмоленко.

До короткого списку також увійшли Катерина Зарембо, «Схід українського сонця» і Галина Петросаняк«Наш сусід Альберт Гофман».

Цьогоріч також вручили дві спеціальні відзнаки. Першу — посмертно — Андрію Гудимі «за смак до життя і слова, з глибокою вдячністю Герою за чин» за книжку «69 спецій для Серця».

А другу — «за віртуозне продовження традиції українських неокласиків в есеїстиці» — отримає Андрій Содомора за книжку «Під чужою тінню».

Імена переможців традиційно стали відомі під час урочистої церемонії в Києві 17 грудня — в день народження мовознавця, історика української літератури, есеїста Юрія Шевельова. Церемонія вручення премії відбулася у Києво-Могилянській бізнес-школі.

Переможець отримав статуетку Бронзового Ангела, виготовлену скульпторкою Світланою Карунською, а також грошову премію.

Як повідомлялось, премію імені Шевельова 2013 року заснували PEN Ukraine, Києво-Могилянська бізнес-школа, видавництво «Дух і Літера», Центр юдаїки та Український науковий інститут Гарвардського університету. Премія щорічна.

Її назвали на честь Юрія Шевельова, який започаткував модерну українську есеїстику. Премія відзначає внесок у невіддільні для жанру цінності — незалежність думки та витонченість стилю.

У складі капітули (журі), окрім представників засновників премії, — письменники, критики, науковці та лауреати премії трьох останніх років. У 2023 році роботи оцінювали Оля Гнатюк, Тамара Гундорова, Елеонора Соловей, Тарас Лютий, Тетяна Терен, а головою капітули став президент PEN Ukraine Володимир Єрмоленко.

Фото: Український PEN

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я