Після розслідування книжкові мережі кажуть, що припиняють співпрацю з Bookchef

0

Книжкова платформа Yakaboo, книгарня «Є», книжкова мережа Vivat заявили, що припиняють співпрацю з видавництвом Bookchef. Причиною стало журналістського розслідування «Сенсор» та OSINT-спільноти «Мольфар», яке показало, що видавництво Bookchef має зв’язки з росією («Деокупація книжкового ринку. Як російські видавці досі заробляють гроші в Україні»).

Директорка видавництва Vivat Юлія Орлова очікує побачити не просто запевнення, а переконливі докази того, що Bookchef не пов’язане з росією.

«А поки очікуємо на відповідь, усі книжки видавництва Bookchef будуть вилучені з нашої мережі книгарень та з онлайн-магазину Vivat. Окремо хочу зазначити, що ситуація набагато ширша, ніж історія конкретного видавництва. Питання української книги = питання національної безпеки, питання нашого виживання як нації. Саме тому розраховуємо, що держава працюватиме над удосконаленням законодавства. А правоохоронні органи посилять проактивну роботу щодо своєчасного виявлення та запобігання реєстрації російських видавництв на осіб з українським громадянством», – написала Орлова у фейсбуці.

«Книги цього видавництва більше не з’являться на полицях нашої книгарні та на наших майданчиках! Ми вважаємо, що видавництво, яке підтримує російську агресію проти України, не може працювати на українському книжковому ринку. Російська агресія проти України є актом тероризму, який призвів до загибелі тисяч людей і руйнування українських міст.

Вони атакують нашу культуру, нашу свідомість, нашу інтелектуальну спадщину!

Видавництво, яке підтримує цю агресію, є співучасником злочинів проти України», – написали у Yakaboo.

Окрім того, вони просять усю читацьку та інтелектуальну спільноту нашої країни «висловити свою активну позицію і також припинити підтримку тих, хто співпрацює або має зв’язки з агресором».

«Книгарня «Є» очікує, що СБУ прояснить свою позицію щодо правомірності функціонування видавництва Bookchef.

«Bookchef, як один з наших постачальників, запевняв нас про відсутність зв’язків з росією, республікою білорусь, або контрагентами на цих територіях. Оскільки розслідування медіа «Сенсор» та OSINT-спільноти «Мольфар» наводить факти про зворотнє, ми прийняли рішення припинити продаж книг видавництва Bookchef в мережі «Книгарня «Є» та інтернет-магазині book-ye.com.ua», – написали у мережі.

У Bookchef поки що немає коментарів. Тим часом КМ-букс називає статтю маніпулятивною і багато пише про свій патріотизм.

«В зв’язку з чим, маємо офіційно заявити, що ці матеріали є маніпулятивними та недостовірними, що шкодять нашій репутації та мають ознаки наклепу. ТОВ «Видавнича група КМ-Букс», ТОВ «Буква УНМ» та жоден з їх засновників ніколи не мали відношення до видавництва «Форс Україна», онлайн-магазину книжок book24.ua, а також видавництва BookchefМи ніколи не підтримували будь-яких стосунків та не здійснювали товарно- грошових операцій з цими компаніями, або їх посадовими особами», – запевняють в КМ-букс.

У компанії запевняють, що ще у 2014 році усі стосунки з видавництвом «Ексмо» були розірвані, у зв’язку з публікацією цим видавництвом матеріалів антиукраїнської направленності і підтримки керівництвом «Ексмо» та персонально його власником Новіковим, агресії росії проти України та антиукраїнської пропаганди.

«Більш того, завдяки саме нашій участі, були запровадженні персональні санкційні дії проти власників «Ексмо»  Новікова , Ємельянової та самого видавництва», – зазначили в КМ-букс..

Як повідомлялось, у мережі “Буква” після лютого 2022 року були наявні книжки російських видавництв.

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я