Поет, футболіст, банкір? Рейтинг видатних українців усіх часів очолив Шевченко

0

Чоловік на прізвище Шевченко очолив рейтинг «Видатні українці всіх часів». Якщо не знати імені лідера рейтингового опитування, то в Україні є щонайменше кілька осіб, які могли б очолити список видатних громадян. Окрім відомого поета, на це місце цілком може претендувати легенда вітчизняного футболу, а також банкір, який очолював Нацбанк у найважчий для України час та зміг зі своєю командою зберегти стабільність фінансової системи країни.

Втім, як стало відомо, рейтинг видатних українців усе ж таки очолили не Андрій Шевченко і не Кирило Шевченко, а знаменитий поет-кобзар Тарас Шевченко. Результати опитування представила соціологічна група «Рейтинг».

Серед тисячі опитаних респондентів, що належать до різних вікових та соціальних груп, більшість віддали місце лідера Тарасу Шевченку. За нього віддали свої голоси 63,9% опитаних. Примітно, що другим, щоправда, з великим відривом від Кобзаря, став Володимир Зеленський – 29,8%. Окрім поета та президента, до першої п’ятірки також увійшли: Леся Українка (19,6%), Богдан Хмельницький (17,3%) і Степан Бандера (12,8%).

Поет, футболіст, банкір? Рейтинг видатних українців усіх часів очолив Шевченко

Крім них, до десятки найвидатніших українців громадяни також включили Михайла Грушевського (11,6%), Івана Франка (10,1%), Івана Мазепу (8,8%), В’ячеслава Чорновола (8,7%) та Валерія Залужного ( 7,7%).

Окрім уже названих десяти лідерів нації, опитані українці також поставили до першої двадцятки Григорія Сковороду (6,7%), Василя Стуса (3,4%), Володимира Великого (2,6%), Ярослава Мудрого (2,5%), Леоніда Кравчука (2,5%), Івана Сірка (2, 4%), Віталія Кличка (2,2%), Олександра Усика (2,2%), Андрія Шевченка (1,8%), Петра Сагайдачного (1, 8%).

Характерно, що у першій двадцятці не знайшлося місця Сергію Корольову, Ігорю Сікорському, нікому з Патонів, Миколі Амосову, Юрію Кондратюку, Соломії Крушельницькій, Миколі Леонтовичу. Висока наука, як і високе мистецтво, не в лідерах. Утім, респонденти назвали загалом 148 імен. Можливо, хтось із них усе ж таки потрапив у ці півтори сотні. І, до речі, опитуваним не пропонували на вибір когось із готового списку, а вони мали самі пригадати імена лідерів нації.

Любов Марченко

today.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я