Лука Мишуга — багатолітній редактор найстаршої української газети в США «Свобода»

0

На світлині — Лука Мишуга, багатолітній редактор найстаршої української газети в США «Свобода» (1933 -1955) з архівом часопису.

Сьогодні, у день пам’яті, згадаємо про нього.

Лука Мишуга (13 жовтня 1887, с. Новий Витків на Львівщині — 8 лютого 1955, Нью-Йорк) — історик, правник, громадський діяч, журналіст і редактор, дослідник історії України першої половини ХХ століття та української діаспори в США. Дійсний член Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Випускник гімназії у Львові та юридичного факультету Віденського університету, він устиг пройти судову та адвокатську практику до початку Першої світової війни. З її розгортанням, 1915 року Лука Мишуга добровільно вступив до Легіону Українських січових стрільців, де займався організацією культурно-освітньої роботи на Волині. Після розпаду Австро-Угорщини заснував у місті Володимирі-Волинському Українську раду, яка проголосила приєднання Волині до Української держави.

Цілком закономірно, він увійшов до проводу Західноукраїнської Народної Республіки, представляв її у Генеральному штабі Армії УНР. З грудня 1919 року був на дипломатичній службі у Відні з урядом Євгена Петрушевича. Брав участь у роботі делегацій ЗУНР у Ризі та Копенгагені.

1921 року за дорученням уряду ЗУНР виїхав до США для представлення інтересів уряду та збору коштів для підтримки його діяльності. Водночас долучився до становлення українського громадсько-політичного життя, у 1922 року став одним із співзасновників та ідеологів Об’єднання українських організацій в Америці, центральної координаційної організації українців у США. Згодом, у 1940 р. став одним з організаторів сучасної провідної центральної організації української діаспори в США Українського конгресового комітету Америки.

З 1926 року Лука Мишуга був співредактором, у 1933-1955 рр. — головним редактором найбільшого українського часопису в США «Свобода».

1933 року був призначений відповідальним за видавничу діяльність однієї з найбільших і найстаріших українських організацій у США Українського народного союзу. Висунув ідею систематичної публікації англомовних видань про Україну та її народ. Так, від 1933 року за його участю при «Свободі» почав виходити англомовний тижневик «The Ukrainian Weekly», що видається й нині. Також до його найважливіших ініціатив належить видання англомовної «Енциклопедії українознавства». Два томи «Ukrainian: A Concise Encyclopedia» (англомовна «Енциклопедія українознавства») були опубліковані коштами Українського народного союзу в 1963-1971 рр.

Джерело: history.diaspora

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я