Поет і перекладач Григорій Фалькович відзначає 80-річчя!

0

Сьогодні відзначає свій ювілей відомий і видатний український єврейський поет, перекладач, член Національної спілки письменників України Григорій Аврамович Фалькович — майстрові слова виповнилося 80 років!

Щиро вітаємо Вас, шановний Григорію Аврамовичу, з ювілеєм! Зичимо міцного здоров’я, творчої і життєвої наснаги, нехай Ваші нові твори і проекти приносять радість дітям та їхнім рідним, усім Вашим читачам, поціновувачам Вашої поезії, і все це сповнює радістю і Вас!

Григорій Фалькович пише українською мовою, нині його більше знають як дитячого поета. Він автор віршів для дітей, на яких виросло вже декілька поколінь читачів, і, ми впевнені, виросте ще не одне!

Надзвичайна добра людина, талановитий, вимогливий до себе поет, який володіє поетичним словом на найвищому рівні, пише з почуття любові. Свідоцтво тому — величезна кількість прихильників його творчості і серед дітей, і серед їхніх батьків, бабусь та дідусів. Але і «доросла» поезія Григорія Аврамовича, безумовно, має свого вдячного читача.

Минулого року перша книжка лірики Григорія Фальковича, видана українською мовою — «Сповідуюсь, усе беру на себе» — відзначила свій 25-річний ювілей.

Григорій Фалькович є лауреатом багатьох всеукраїнських та міжнародних літературних премій, а також володарем почесних державних нагород. От лише деякі з них:

2003 — міжнародна премія імені Володимира Винниченка «В галузі української літератури, мистецтва та за благодійницьку діяльність»
2004 — Премія імені Павла Тичини
2011 — Премія «Планета поета» імені Л. Вишеславського
2012 — Премія імені Лесі Українки
2012 — Премія імені Шолом-Алейхема
2016 — Премія «Глиняний кіт»
2018 — Премія Президента України «Українська книжка року»
почесна Грамота Верховної Ради України

Григорій Фалькович автор багатьох поетичних збірок, серед них вже згадана перша книжка «Сповідуюсь, усе беру на себе…» (Київ, 1994). Далі — неповний перелік: «Шляхами Біблії пройшла моя душа» (Київ, 2000), «Чудер-наський Zоо»(Київ, 2007), «Про жабку Гапку» (Тернопіль, 2008), «Засинає ліва ніжка» (Тернопіль, 2008), «Смик-Тиндик» (Харків, 2009), «На перетині форми і змісту» (Київ, 2009), «Сумна історія» (Тернопіль, 2010), «Абетка: Вірші» (Харків, 2011), «Фікулі: Вірші» (Тернопіль, 2011), «Хвацькі вірші: Вірші» (Київ, 2011), «Про котів та про собак: Вірші» (Львів, 2012), «Корова спекла коровай: Вірші» (Львів, 2015), «Недомальовані вірші» (Київ, 2016), «Шалахмонеси. Вірші для дітей» (Київ, 2016) та ін.

У 2019 році ініціативна група поціновувачів творчості Григорія Фальковича разом з київською поетесою Вікторією Єрусалимською започаткували новий некомерційний проект — «ФАЛЬКОЛО — родинне читання», до якого активно долучилося видавництво «Vivat», а також, що надзвичайно приємно — бібліотеки різних областей України.

Учасники проекту надсилають відео, де діти разом з батьками читають вірші Григорія Фальковича, і ці відео залишають надзвичайно теплі враження, адже юні і дорослі «виконавці» ретельно готуються — вони вбрані у вишиванки, гарні сукні, або й навіть костюми. Найактивнішими учасниками ФАЛЬКОЛА стали Донеччина (Мар’їнська спеціалізована бібліотечна система), Рівненщина (Рівненська обласна бібліотека для дітей) та Запорізька область — Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач».

Прийміть наші привітання, шановний Григорію Аврамовичу!

З повагою і найкращими побажаннями —

Національна спілка письменників України

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я