«Польща – Україна: спільнота письменників» представить творчість Станіслава Цалика

0

26 січня (четвер) о 18:00 за польським часом у Кракові, в рамках міжнародного літературного проєкту Спілки письменників Польщі (Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków) та Національної спілки письменників України («Кабінет молодого автора НСПУ») «Польща – Україна: спільнота письменників» відбудеться творча зустріч з українським письменником, істориком і сценаристом Станіславом Цаликом.

Адреса: салон Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków, Kraków, ul. Kanonicza 7.

Станіслав Цалик – автор/співавтор 13 книжок, остання з яких – «Коли кролик з’їв сценарій та інші епізоди з історії українського кіно» – мала піти в друкарню наприкінці лютого 2022 р., але, попри все, побачила світ у Харкові 13 грудня.

Працює в документальному жанрі. Досліджує не так політичні або військові колізії, як побут і повсякденне життя людей у різні часи. Зокрема, про будні киян 1970-х років написав книгу «Київ: Конспект 70-х. Розповіді про повсякденне життя міста й містян», а про приватне життя-буття відомих майстрів пера – книги «Таємниці письменницьких шухляд. Детективна історія української літератури» та «Куля в Максима Рильського: Невідоме з життя літературних класиків» (обидві – з Пилипом Селігеєм).

До сфери інтересів Станіслава Цалика також належить Крим. В 2007 р. вийшов історичний путівник «Євпаторія: прогулянки Малим Єрусалимом» (5-те видання – в 2012 р.), а в часи російської окупації півострова – чотири книги «Нариси з історії Криму» (2019–2022), які спростовують російські фальсифікації історії півострова.

Пише для журналу «Локальна історія», BBC News Ukraine та польських журналів. Є членом Української кіноакадемії (кіноакадемік) та Асоціації європейських журналістів. Лауреат мистецької премії «Київ» ім. Івана Миколайчука.

Багато співпрацює з кінематографом. За його сценаріями знято повнометражні документальні фільми, одному з яких – «Голлівуд над Дніпром. Сни з Атлантиди» – присвятив окрему статтю американський журнал Hollywood Reporter.

Станіслав Цалик – також історик кіно. Цій тематиці присвячена вже згадана книга «Коли кролик з’їв сценарій…», а також попередня – «Тільки у Львові: Тонько, Щепко і всі-всі-всі» (з Олегом Чорним). Біографією ще одного видатного кінематографіста – Міхала Вашинського – він займався в 2022 р. як резидент Інституту літератури в Кракові.

Модератор зустрічі – куратор проєкту «Польща – Україна: спільнота письменників» поетеса Юлія Бережко-Камінська.

Долучитися до зустрічі можна й онлайн на сторінці Stowarzyszenie Pisarzy Polskich Oddział Kraków у фейсбуці за адресою: https://www.facebook.com/SPPKrakow.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я