Польський фонд надрукував 88 000 книжок для українських дітей-біженців

0

Українські діти-біженці у Польщі отримають безплатні книжки. Про це повідомляє Publishers Weekly.

Внаслідок повномасштабного вторгнення Росії біженцями стали понад 5 мільйонів українців. За оцінками – близько половини з них діти. Польський благодійний фонд Fundacja Powszechnego Czytania почав працювати над виданням книжок для цих дітей.

Польський фонд надрукував 88 000 книжок для українських дітей-біженців

Фото: fpc.org.pl

За словами директорки Марії Дескур, розбудовуючи вже наявну мережу видавничих контактів, фонд отримав від українських видавництв файли дитячих книжок, а польські друкарні долучитись до друку та розповсюдження книг.

За майже 2 місяці роботи фонд надрукував 88 000 книжок, ще близько 28 000 перебувають у друці. Для розповсюдження книжок використовують хештег #BooksGiveRefuge. Їх фонд відправляє у польські будинки дитини, дитячі садки, школи, бібліотеки та вокзали, куди приїжджають українські сім’ї.

Дескур розповіла, що на сьогодні фонд зібрав трохи понад 170 000 доларів для видання книжок. Однак, щоб забезпечити кожну дитину-біженця книжкою, за оцінками, знадобиться 1 мільйон доларів.

Оскільки війна триває і біженців ставатиме тільки більше, зрозуміло, що кількість пожертв скоротиться.

«Зараз нам потрібно перейти до довгострокової, добре продуманої стратегії. Очевидно, що для цього нам потрібна фінансова підтримка, але я дуже сподіваюся, що ми зможемо це зробити», — додала Дескур.

Тому фонд збирає пожертви за посиланням.

Польський фонд надрукував 88 000 книжок для українських дітей-біженців

Фото: Форум видавців

Також фонду допомагає видавнича спільнота Польщі. Польські видавці запропонували складські приміщення та транспорт. З останнім пообіцяла допомогти й перша леді Агата Корнхаузер-Дуда.

Видавництво «Media Rodzina» створило українські переклади серії бестселерів «Kicia Kocia» Аніти Гловіньської. А друкарня «Друк-Інтро» запропонувала 4000 упаковок книжок-розмальовок та олівців.

У Брукліні видавництво «Indie Books Are Magic» створили інтерактивну подію «Draw for Ukraine», щоб залучити дітей, сімей та ілюстраторів до збору грошей для ЮНІСЕФ в Україні та нью-йоркської організації «Разом для України».

У місті Дедхем, штат Массачусетс, видавництво «Blue Bunny Books & Toys», що належить автору та ілюстратору Пітеру Рейнольдсу, зібрало понад 20 000 доларів США. Рейнольдс, автор 85 книжок для дітей, створив і продав обмеженим тиражем свої книжки, а всі отримані кошти надіслали до ЮНІСЕФ.

Раніше повідомлялось, що 22% офісів українських видавництв було пошкоджено в результаті російських обстрілів.

Поліна Горлач

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я