Помер відомий поет, прозаїк, перекладач, лауреат літературної премії імені Максима Рильського Валерій Кіор

0

Поки правда, на жаль, не панує в його місті…

У селищі Старий Крим біля Маріуполя помер відомий поет, прозаїк, перекладач, лауреат літературної премії імені Максима Рильського Валерій Кіор.

…Одна з його книг, яка побачила світ задовго до повномасштабного вторгнення рф до України, має назву «Плач плачів, або Книга невиплаканих сліз». А написана вона була у селищі Старий Крим, котре підпорядковане багатостраждальному Маріуполю, недавнє трагічне минуле і сучасне дає всі підстави звати його містом отих невиплаканих сліз.

Валерій Кіор писав чудові ліричні вірші та прозу. Водночас для всіх греків України він став основоположником урумської літератури. Книжки письменника, написані греко-урумською мовою, перекладені грузинською, узбецькою, турецькою мовами. Також є одним із співавторів українсько-румейського-урумського словника-розмовника. А коли у 2014 році рашисти окупували частину Донеччини, а лінія фронту підійшла порівняно близько до Маріуполя та його рідного селища Старий Крим, Валерій Кіор узявся за переклад урумською першого видання «Кобзаря» Тараса Шевченка (1840 рік). Роботу над книжкою ускладнювала важка хвороба колеги, та все ж у 2017 році вона побачила світ. За поданням Донецької обласної організації Національної спілки письменників України наш колега заслужено став лауреатом загальноукраїнської літературної премії імені Максима Рильського, яку вручають за найкращі переклади.

У коротенькій передмові до «Кобзаря» урумською мовою Валерій Кіор згадав слова видатного грека Феоктиста Хартахая, які той сказав у день похорон Тараса Шевченка: «Спи ж, тату, поки правда з кривдою силу мірять будуть, поки правда запанує на світі». На жаль, саме у цей надзвичайно важкий час, коли правда України та всього цивілізованого світу протистоїть рашистській печерній кривді, не стало й самого Валерія Кіора, який помер на 72-му році життя.

На жаль, ми втратили ще одного колегу з тимчасово окупованого Приазов’я, а Маріуполь укотре довів неофіційний статус міста невиплаканих сліз. Утім, віримо, що, попри все, «правда запанує в світі».        

Світла пам’ять Валерію Івановичу Кіору. Донецька обласна організація НСПУ щиро сумує і висловлює співчуття всім рідних, близьким та друзям нашого незабутнього колеги.

Павло КУЩ  

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я