Пошкоджені три поверхи, вирва у крівлі та вибиті вікна — наслідки обстрілу армії рф херсонської бібліотеки Гончара

0

2 серпня близько 18 години російська армія обстріляла Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара. Влучили в один із відділів на третьому поверсі, про це у марафоні «Суспільне. Спротив» повідомила директорка книгозбірні Надія Коротун.

За її словами, наразі у крівлі бібліотеки вирва понад квадратний метр. Також понад 30 вікон пошкоджені, зруйноване перекриття між другим і третім поверхом.

«Третій поверх провалився, все під завалами. Якщо ми не зробимо ремонт крівлі, якщо ми зараз не закриємо вікна, від бібліотеки, її фондів і техніки нічого не залишиться. Працівники бібліотеки на днях працювали, тому що ми отримали велику кількість нових фондів», — говорить директорка.

Надія Коротун каже, що працівники створювали базу даних, щоб після війни ці книги роздати публічним бібліотекам. Наразі роботу призупинили, говорить, що співробітники сторожують та спускаються у підвальні приміщення.

«Окупанти викрали краєзнавчі видання, передплатні «Городское дело», «Земское дело». Це початок 19 століття. Вони викрали періодичні видання, враховуючи те, що це були видання про Дніпропетровську, про Кіровоградську, Одеську, Миколаївську області, які всі входили в херсонську губернію. Ми бачили, вони в Новотроїцьку робили виставку видань поетичних 19 століття з наших фондів. Що саме взяли, наразі ми не можемо сказати, тому що бібліотека під постійними обстрілами», — каже Надія Коротун.

Книгозбірня оприлюднила на сторінці у Facebook фотографії, де зафіксовані наслідки російського обстрілу.

Завідувачка відділу обласної бібліотеки ім. О.Гончара Оксана Шестакова розповіла Суспільному, що внаслідок влучань у відділах усе потрощено. Каже, меблі змішалися з будівельним сміттям. Також вилетіли деревʼяні щити, якими була законсервована будівля.

«Пізніше будемо розбирати завали, дивитися, що пошкоджено та знищено. Там ще треба все каміння прибрати, щоб подивитися, вікна та двері повибивало. Раніше також поряд було влучання. І тоді вікна у нас пошкодило сильно. А цього разу поцілили в будівлю і не раз», — говорить бібліотекарка.

Оксана Шестакова розповіла, що після перших обстрілів бібліотеки, стало зрозуміло, що треба капітальний ремонт. Після нових влучань, повинно бути не відновлення, а капітальне будівництво.

«Пошкоджені 2-4 поверхи, південна сторона, яка виходить на Дніпро. З цієї сторони у нас великі панорамні вікна були. Ці вікна закрили деревʼяними щитами, але після влучання вони повилітали. Зруйновані відділи: краєзнавчий, інформаційно-бібліотечний і читальна зала, яка виходила на Дніпро», — каже Шестакова.

Що відомо про обстріли бібліотека Гончара

У грудні 2022 року перший заступник голови облради Соболевський повідомив, що у Херсоні після розмінування законсервують обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара.

19 листопада 2022 року Херсонську обласну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара 19 листопада обстріляли російські військові. В закладі вибуховою хвилею вибило скло у вікнах.

Плануючи відступ із Херсона, російські війська вивозили не тільки техніку, а й культурні цінності. 12 листопада Херсонська міська рада повідомила, що окупанти пограбували Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара, зокрема вивезли дореволюційні видання.

Аліна Мокляк

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я