Подано рекордну кількість скарг щодо порушення закону про мову в інтернеті

0

Значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться українці, у перші дні дії нових норм привели свою діяльність у відповідність до Закону.

За перші 10 днів дії нових вимог закону про функціонування української мови в інтернеті профільний омбудсмен Тарас Кремінь отримав рекордну кількість повідомлень про порушення. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook у вівторок, 26 липня.

Зокрема, з 16 по 25 липня мовний омбудсмен отримав 502 скарги щодо порушення вимог Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Зокрема, скарги громадян стосуються:

  •     59% — сфери обслуговування в Інтернеті;
  •     20% — інформаційних інтернет-ресурсів,
  •     9% — безпосереднього обслуговування споживачів;
  •     7% — діяльності посадових осіб в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  •     5% — інше.

За словами Тараса Кременя, кожне друге звернення щодо порушення — вимога щодо завантаження україномовної версії сайтів за замовчуванням.

«Очікуємо, що переважна більшість цих повідомлень, а саме 79%, стосуються порушень чинної з 16 липня 2022 року ч.6 ст.27 Закону та регламентує застосування державної мови інтернет-представництвами», — наголосив Кремінь.

Як відомо, з 16 липня всі українські інтернет-ресурси мають мати стартову сторінку українською мовою. Це стосується сторінок у соцмережах. Також усі електронні пристрої повинні мати україномовний інтерфейс.

Водночас мовний омбудсмен за результатами 10-денного аналізу дотримання мовного закону зазначив: «Попередній аналіз інтернет-ресурсів, що найбільш відвідувані в Україні, зокрема інформаційних, на які поширюються нові вимоги, показав — Закон працює».

Кремінь також наголосив, що численна кількість повідомлень із різних куточків України про порушення вимог Закону про мову вказують на високу обізнаність суспільства щодо нових норм Закону. Також аналіз показав, що значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться українці, у перші дні дії нових норм привели свою діяльність у відповідність до Закону.

Нагадаємо, англійська мова може набути нового статусу в Україні. Наразі Кабінет міністрів опрацьовує відповідну законодавчу ініціативу.

Фото: Корреспондент.net

ua.korrespondent.net

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я