Правозахисницю з Криму Лутфіє Зудієву окупанти застерегли від організації мітингів

0

Журналістка  й правозахисниця з Криму Лутфіє Зудієва отримала застереження від окупаційної влади півострова щодо недопустимості організації мітингів. Про це Зудієва повідомила на своїй сторінці у фейсбуці.

Правозахисницю відвідав співробітник поліції так званого «МО МВС “Джанкойський”» і вручив їй застереження, написане у загальній формі, від окупаційного «Центру з протидії екстремізму».

«Цей «документ» без вихідних даних — про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах — не повинен вручатися, і тим більше мати якусь юридичну силу, але життя зараз тече саме такою чергою. Ініціатива належить не місцевим співробітникам, а їхні сімферопольські колеги із МВС Криму використовують такі застереження далеко не з профілактичною метою. Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ», — зазначила Зудієва.

Також напередодні до журналістки приходив і оперуповноважений з відділу карного розшуку так званого «МО МВС Росії “Джанкойський”» і намагався опитати Зудієву за дорученням окупаційного Центру протидії екстремізму. Від опитування вона відмовилася.

Лутфіє Зудієва — громадська активістка, правозахисниця та журналістка, що висвітлює судові процеси та репресії в Криму. Вона співпрацює з проєктом «Ґрати» з 2019-го року – з моменту відкриття видання. Зудієва послідовно висвітлює справу Нарімана Джеляла і братів Ахтемових Зудієва з початку кримінального переслідування кримськотатарських активістів, а у 2022-му році її стаття про цю справу ввійшла у шортліст фіналістів премії української журналістики «Честь професії».

Як відомо, раніше російська окупаційна влада Криму через суд у Сімферополі оштрафувала Лутфіє Зудієву на 2 тисячі російських рублів за «зловживання свободою масової інформації», а на початку року у помешканні правозахисниці провели обшук через поширення матеріалів «Радіо Свобода» без маркування медіа як «іноагента».

У серпні 2023 року силові органи російської окупаційної влади Криму масово затримували вільних слухачів та журналістів, які прийшли на судове засідання щодо справи заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та братів Ахтемових, яких російська влада обвинувачує в диверсії. Серед журналістів була і Лутфіє Зудієва.

Нагадаємо, що у вересні 2022-го року так званий Верховний суд Криму засудив Нарімана Джеляла до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів, а також обмеженням волі на 1,5 року, а Брати Азіз та Асан Ахтемови, що фігурували у так званій кримінальній справі як «спільники Джеляла, отримали 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів і обмеженням волі на 1 рік.

Читомо та Український ПЕН у 2021 та 2022 році запустили серію матеріалів «Люди з порожніх стільців», що розповідає історії ув’язнених Кремлем журналістів.

Фото: Андрій Дубчак

chytomo.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я