Про Олеся Гончара знімають документальний фільм

0

У Дніпрі почали знімати документальний фільм «Олесь Гончар. Слово як зброя». Перший знімальний день пройшов у музеї-садибі сестри письменника у Дніпрі. Тут він жив із 1945 по 1947 роки. У той час Гончар навчався в університеті, працював над романом «Прапороносці», опублікував кілька новел і повість «Земля гуде».

Про це повідомляє kustdnipro.com.

Проєкт підтримує програма «Культурна столиця».

Про Олеся Гончара знімають документальний фільм - 1 зображення

За сюжетом, студентки і студенти-філологи ДНУ ім. Олеся Гончара вирушають у подорож містами, пов’язаними з письменником. Це Дніпро, Харків, Полтава, Київ. Там вони будуть досліджувати подробиці життя і творчості Олеся Гончара.

«Це як журналістське розслідування: знайти людей, причетних до певних подій. Когось уже нема, хтось іще живий, і мені дуже важливо як режисеру встигнути поспілкуватися з дружиною Олеся Гончара, з онукою Лесею, яка брала участь у Революції на граніті, тому що це теж буде в нашому фільмі. Я думаю, що попереду багато пригод і дуже цікавих зустрічей», – каже режисерка фільму Катерина Стрельченко.

Про Олеся Гончара знімають документальний фільм - 2 зображення

«Я досліджуватиму, яким був Олесь Гончар як письменник та громадський діяч, – каже студентка Анна. – Наша команда разом писатиме есе стосовно його творчості. Моє місто – це Дніпро, інші будуть їхати у Харків, Київ, Полтаву. У Полтаві він жив у бабусі з дідусем, у Києві та Дніпрі – навчався. Усе починається у Дніпрі, адже тут він народився».

Про Олеся Гончара знімають документальний фільм - 3 зображення

Зазвичай у документальному кіно є реконструкція, але з поміркованим бюджетом (200 тисяч гривень) розвернутися з реконструкцією не вдасться. Натомість глядач матиме можливість спілкуватися з «душею» Гончара. Як саме, творці фільму поки не розкривають, але до цього залучені актори Театру драми та комедії.

Прем’єру планують на осінь. Повнометражна стрічка (1 година 6 хвилин) міститиме багато інтерв’ю і буде присвячена 30-річчю Незалежності України. Після завершення фільму є задум продовжити роботу і зняти документальний серіал про Гончара.

Про Олеся Гончара знімають документальний фільм - 4 зображення
Про Олеся Гончара знімають документальний фільм - 5 зображення
Про Олеся Гончара знімають документальний фільм - 6 зображення

Режисерка стрічки  Катерина Стрельченко, директорка студії «12-й кадр». Уже відома такими роботами: документальний серіал «Загадки Олександра Поля», фільм «Вірю, чекаю, молюся» — про полонених і зниклих безвісти бійців та епізоди «Іловайськ» та «Піски» з циклу «Лицарі неба» — про війну на Донбасі.

Фото: Настя Кот

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я